Головна Новини Педіатрія Установлено, що нарингенін рослинного походження підвищує м’язову витривалість і зменшує атрофію м’язів

2 листопада, 2023

Установлено, що нарингенін рослинного походження підвищує м’язову витривалість і зменшує атрофію м’язів

Установлено, що нарингенін рослинного походження підвищує м’язову витривалість і зменшує атрофію м’язів

Функція скелетних м’язів знижується з віком або розвитком певного захворювання. Після 30 років м’язова маса зменшується приблизно на 3–8 % кожне десятиліття. М’язова дистрофія Дюшена (МДД), поширена дитяча патологія, спричиняє слабкість проксимальних м’язів і гіпертрофію литок, що зрештою призводить до дегенерації скелетного та серцевого м’язів. Тому здорові скелетні м’язи дуже важливі для організму, однак вони все ще залишаються одними з найменш адекватно лікованих органів.

Нещодавно професор Чень Чанг із Інституту біофізики Китайської академії наук, професор Є Ян і дослідницька група професора Чена Кайсаня із Шанхайського інституту Materia Medica розкрили нову функцію нарингеніну (NAR) для посилення витривалості м’язів і покращення наслідків атрофії, активуючи транскрипційну вісь Sp1-ERRγ.

Нарингенін, природний дигідрофлаванон, має важливу біологічну активність і позитивно впливає на метаболічні та серцево-судинні захворювання, рак, легеневі розлади, нейродегенеративні хвороби і патологію шлунково-кишкового тракту. Наприклад, добавка NAR збільшує витрату енергії, підвищує чутливість до інсуліну та збільшує окислення жирних кислот у печінці, зменшуючи жирову масу і покращуючи метаболічну функцію.

Використовуючи 2-місячних молодих мишей, 10-місячних мишей середнього віку та мишей mdx (мишей із хворобою МДД), дослідники виявили, що нарингенін покращує м’язову витривалість за рахунок збільшення вмісту окисних міоволокон та аеробного метаболізму. У критичний період, коли м’язова функція мишей середнього віку починає знижуватися, NAR може одночасно збільшити масу скелетних м’язів і підвищити їхню витривалість. У мишей mdx сполука значно полегшила пошкодження м’язів як морфологічно, так і функціонально, що свідчить про її визначальну роль у полегшенні атрофії м’язів, пов’язаної з віком або захворюванням.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(23)01300-1?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124723013001%3Fshowall%3Dtrue#