Головна Новини Педіатрія Використання штучного інтелекту для діагностики аутизму в дітей

19 грудня, 2023

Використання штучного інтелекту для діагностики аутизму в дітей

Використання штучного інтелекту для діагностики аутизму в дітей

Корейська команда дитячих і підліткових психологів, біхевіористів, офтальмологів і фахівців з інформатики біомедичних систем виявила, що системи штучного інтелекту на основі глибокого навчання можуть точно діагностувати дітей з аутизмом. У своєму дослідженні, опублікованому в журналі JAMA Network Open, група вчених створила інструмент для діагностики аутизму за допомогою системи штучного інтелекту та протестувала його на людях.

Аутизм, офіційно відомий як розлад аутистичного спектра (РАС), є розладом розвитку нервової системи, що характеризується проблемами спілкування, соціальної взаємодії та часто повторюваними рухами. Попередні дослідження показали, що 1 із 36 людей має певний ступінь аутизму. Чим раніше розлад діагностують, тим більше можна зробити, аби допомогти хворим. У цій новій роботі дослідницька група зазначила, що розлади мозку, такі як СДУГ, можуть призвести до незначних аномалій сітківки. Підозрюючи, що такий ефект може зберігатися і у хворих на аутизм, науковці провели експеримент.

Робота включала навчання системи ШІ розпізнавати візерунки на сітківці ока дітей із РАС. Потім вони використали цю систему для сканування зображень сітківки ока 958 дітей, половина з яких мала розлад, щоби визначити, у кого з дітей він є. Система знайшла кожний із них і не видала помилкових спрацьовувань. В експерименті брали участь діти віком від 4 до 18 років, тому поки що невідомо, чи буде система такою ж точною для молодших дітей, оскільки до 4 років сітківка сформована не повністю.

Інші дослідники, з Університету Південної Австралії та Університету Фліндерса, створили схожий тест на визначення розладу. Це можливо за допомогою електроретинограми – діагностичного тесту, який вимірює електричну активність сітківки у відповідь на світлове подразнення. Вимірюючи реакцію сітківки ока у 217 дітей віком 5–16 років (71 із діагностованим РАС і 146 дітей без діагнозу РАС), вчені виявили, що реакція сітківки ока у дітей із патологією відрізняється від реакції сітківки ока, яка була нейротиповою. Команда також установила, що найсильнішою була реакція від одного яскравого спалаху світла до правого ока, а обробка ШІ значно скоротила час тесту. Дослідження показало, що високочастотні компоненти сигналу сітківки були знижені при РАС. Цей тест набагато швидший. Використовуючи пристрій для тестування електроретинограми RETeval, лікарі можуть зібрати дані та виконати скринінг на аутизм усього за 10 хвилин.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1750946723001587?via%3Dihub

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2812964