Головна Новини Педіатрія Велике клінічне дослідження дає важливі знання про годування недоношених немовлят

3 січня, 2024

Велике клінічне дослідження дає важливі знання про годування недоношених немовлят

Велике клінічне дослідження дає важливі знання про годування недоношених немовлят

Годування виключно грудним молоком потребує збагачення поживними речовинами, щоби задовольнити потреби дуже недоношених дітей. Традиційно такі доповнення створюються на основі коров’ячого молока, яке, за гіпотезою, підвищує ризик некротизуючого ентероколіту та сепсису. Але чи має значення те, буде збагачення виготовлено з грудного чи коров’ячого молока, коли йдеться про ризик важких ускладнень у дітей? Це було вивчено під час великого клінічного дослідження, проведеного у Лінчепінгу, Швеція.

Немовлята, народжені надзвичайно передчасно, між 22 і 27 тижнями вагітності, є одними з найбільш уразливих пацієнтів у сфері охорони здоров’я. Ризик серйозних ускладнень дуже високий. Майже кожна четверта така дитина помирає у віці до одного року. Сьогодні існує збагачення на основі донорського грудного молока, яке подекуди почали використовувати в охороні здоров’я. Проте питання полягає в тому, чи може це зменшити ризик захворювань у юних пацієнтів.

Нинішнє дослідження під назвою N-Forte (Скандинавське дослідження збагачення жіночого молока у вкрай недоношених дітей) є найбільшим, яке проводилося для пошуку відповідей на це питання. Робота велася у 24 відділеннях новонароджених у Швеції, і було залучено 229 дуже недоношених немовлят. «Ми зрозуміли, що не має значення, будуть недоношені діти отримувати збагачення з коров’ячого молока чи з донорського грудного молока», – зазначає Томас Абрахамссон, один з авторів.

Хоча дослідження вказує на відсутність різниці між двома варіантами, його результати можуть бути корисними. За оцінками, продукт на основі грудного молока коштуватиме понад 100 000 шведських крон (приблизно 10 000 доларів США) на одну дитину, що було б еквівалентно приблизно 40 мільйонам шведських крон. «З одного боку, ми розчаровані тим, що не виявили позитивного ефекту збагачення на основі грудного молока. З іншого боку, це велике та добре проведене дослідження, і тепер ми можемо з великою впевненістю сказати, що воно не впливає на цю групу пацієнтів. Це також важливе знання, щоб ми не інвестували в дорогі продукти, які не мають бажаного ефекту», – каже Томас Абрахамссон.

Серед дітей, які отримували збагачення на основі грудного молока, 35,7 % мали вищезгадані ускладнення, тоді як відповідна частка становила 34,5 % у групі, яка отримувала збагачення на основі коров’ячого молока, тобто між групами майже не було різниці. Ці результати збігаються з меншим дослідженням у Канаді, опублікованим у 2018 році. Науковці також не помітили жодної різниці між впливом двох типів збагачення на розвиток ускладнень, зокрема некротичного ентероколіту та важкого сепсису.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00552-7/fulltext