Головна Новини Педіатрія Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей

27 березня, 2024

Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей

Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей

Дослідники Університету Квінсленда в Австралії розробили метод прогнозування розвитку сепсису та органної недостатності у дітей. Сепсис – це нерегульована реакція організму на інфекцію, що призводить до небезпечної для життя дисфункції органів. Біомаркери, що характеризують дисрегульовану реакцію пацієнта при сепсисі, відсутні. Учені мали на меті розробити сигнатури експресії генів, аби передбачити дисфункцію органів у дітей із бактеріальною або вірусною інфекцією. Дослідження опубліковано в журналі The Lancet Child & Adolescent Health.

У науковій розвідці взяли участь понад 900 важкохворих дітей у відділеннях невідкладної допомоги та відділеннях інтенсивної терапії чотирьох лікарень Квінсленда. Когортне дослідження включало дітей віком від 1 місяця до 17 років, які після надходження пройшли діагностичне обстеження, у т. ч. посів крові. У цих пацієнтів було взято зразки крові на гострій стадії інфекційного процесу і проаналізовано, які гени були активовані або деактивовані.

Учені ідентифікували моделі експресії генів, які могли передбачити, чи розвинеться органна недостатність протягом наступних 24 годин, а також чи була в дитини бактеріальна або вірусна інфекція чи неінфекційний запальний синдром. Первинною кінцевою точкою була наявність дисфункції органів через 24 години після забору крові за підтвердженої бактеріальної або вірусної інфекції. Подальшим кроком дослідників буде передача нових виявлених даних на наступний етап медичної допомоги, що означає можливість отримання результатів аналізу крові протягом години.

Ризик смерті від сепсису досягає 30 %, тоді як за тяжкого перебігу він досягає 50 %, а за септичного шоку – 80 %. У 2017 році сепсис вразив приблизно 49 мільйонів людей, 11 мільйонів із яких померли (1 із 5 смертей у всьому світі). У розвинених країнах приблизно від 0,2 до 3 на 1000 осіб щорічно хворіють на сепсис. Раніше діагноз сепсису вимагав наявності щонайменше двох критеріїв синдрому системної запальної відповіді (SIRS) в умовах передбачуваної інфекції. У 2016 році скорочена послідовна оцінка органної недостатності (SOFA), відома як швидка оцінка SOFA (qSOFA), замінила систему діагностики SIRS. Критерії qSOFA для сепсису включають принаймні два з наступних трьох: збільшення частоти дихання, зміна рівня свідомості та низький артеріальний тиск.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(24)00017-8/abstract