Головна Новини Педіатрія Нова методика аналізу дихання для моніторингу стану здоров'я пацієнтів

6 травня, 2024

Нова методика аналізу дихання для моніторингу стану здоров'я пацієнтів

Нова методика аналізу дихання для моніторингу стану здоров'я пацієнтів

Дослідники використовують аналіз дихання, щоби контролювати стан здоров’я пацієнтів у реальному часі та перевіряти рівні певних ліків. Учені з Базельського університету та Університетської дитячої лікарні у Швейцарії розробили методику, яка дозволяє вимірювати параметри повітря, що видихають їхні маленькі пацієнти. Результати були опубліковані в журналі Frontiers in Endocrinology. Порівняння показало, що забір проб повітря був таким же надійним способом моніторингу, як і звичайний аналіз крові. Діти, які перебувають у відділенні інтенсивної терапії у зв’язку із діабетичним кетоацидозом – ускладненням діабету, яке може бути небезпечним для життя, – були під наглядом під час лікування і стали учасниками досліджень.

Останнім часом дослідники університету розробляли дихальні тести для вимірювання концентрації та коригування дозування протиепілептичних препаратів у дітей. Однак, оскільки їхній метод передбачав дихання безпосередньо в лабораторний аналізатор, його не можна було використовувати у відділеннях інтенсивної терапії та операційних. Але тепер, коли команда розробила спеціальні мішки, здатні збирати до 1,2 літра видихуваного повітря, пацієнти можуть залишатися в ліжку. Пакети, які виглядають як звичайні поліетиленові, в подальшому доставляють прямо в лабораторію та підключають до мас-спектрометра для хімічного аналізу.

Використовуючи цю надзвичайно чутливу техніку, науковці змогли виявити широкий спектр сполук. Цей метод можна вживати для одночасного вимірювання концентрації ліків і фізичної реакції, тому аналіз зразків повітря можна застосовувати не лише для лікування пацієнтів із діабетом. Учені сподіваються, що незабаром такий аналіз стане частиною стандартної терапії у відділеннях інтенсивної терапії. Окрім цього, метод довів свою ефективність із протиепілептичними засобами. Потенційно його можна використовувати для вимірювання дози анестетика під час операції.

Джерело: https://www.frontiersin.org/journals/endocrinology/articles/10.3389/fendo.2024.1360989/full