Головна Новини Педіатрія Простий навчальний тест можна використовувати для діагностики розладів аутистичного спектра у шестимісячному віці

17 травня, 2024

Простий навчальний тест можна використовувати для діагностики розладів аутистичного спектра у шестимісячному віці

Простий навчальний тест можна використовувати для діагностики розладів аутистичного спектра у шестимісячному віці

Об’єднана команда психологів з Міланського університету «Бікокка» та відділення дитячої психопатології Наукового інституту IRCCS E. Medea (Італія) визначила потенційний маркер аутизму, за яким можна діагностувати дитину віком 6 місяців. У своєму дослідженні група вчених протестувала немовлят, які мають ризик розвитку цього розладу, порівняла отримані результати з немовлятами, які не входили до групи ризику, а потім спостерігала за ними впродовж двох років. Аутизм – це цілий спектр соціальних, психічних і емоційних розладів, симптоми якого включають мутизм, соціальні проблеми та егоцентризм. Попередні дослідження свідчать про те, що чим раніше в людини буде діагностовано розлад, тим більше можна зробити, щоби полегшити симптоми з віком. Згідно зі статистикою, 1 із 36 людей має певний ступінь аутизму.

Зараз дітям віком до 3 років важко поставити діагноз через недостатній розвиток – без комунікативних навичок немовлята не можуть відповідати на запитання. У новому дослідженні психологи припускають, що вони, можливо, знайшли спосіб діагностувати розлад у немовлят віком від 6 місяців. Науковці провели серію тестів, в яких дитині показували різні малюнки та спостерігали за тим, чи реагує вона на схожі моделі на інших зображеннях.

Такий підхід залучає статистичне навчання, яке зараз використовується різними способами для діагностики дітей старшого віку. Статистичне навчання – це механізм, який дозволяє людям ідентифікувати статистичні закономірності, закладені в навколишньому середовищі, аналізуючи слухову, візуальну або тактильну інформацію і таким чином генеруючи передбачувані очікування щодо того, які частини інформації будуть наступними. Візуальне статистичне навчання дозволяє дітям створювати статистичні зв’язки, вбудовані в послідовність елементів. Це відіграє вирішальну роль у розвитку мовної та комунікаційної функцій.

Учені залучили 19 немовлят (та їхніх батьків) віком до 7 місяців. Всі немовлята мали старших братів і сестер, у яких уже був діагностований аутизм. Попередні дослідження показали, що наявність старшого брата або сестри з розладом є високим фактором його ризику. Також для експерименту запросили 19 немовлят (та їхніх батьків), які не мали ризику розвитку розладу. Усім малюкам проводили вищеописані тести та спостерігали протягом наступних двох років, щоби перевірити, чи не розвинувся в них аутизм. Психологи виявили, що більшість немовлят із групи високого ризику важко проходили тести, а діти з найгіршими результатами мали більшу ймовірність розвитку аутизму, коли дорослішали. Зараз науковці планують залучити до власних досліджень більшу кількість дітей різного віку, аби створити надійний інструмент діагностики.

Джерело: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0300274