Головна Новини Педіатрія Виявлено, що годування немовлят арахісом захищає від алергії в підлітковому віці

28 травня, 2024

Виявлено, що годування немовлят арахісом захищає від алергії в підлітковому віці

Виявлено, що годування немовлят арахісом захищає від алергії в підлітковому віці

Поширеність алергії на арахіс становить близько 2 % серед маленьких дітей у Північній Америці, Великобританії, Західній Європі та Австралії. Нові відкриття переконливо доводять, що раннє введення арахісу в раціон немовлят дозволить досягти тривалої профілактики алергії. Провідний дослідник, професор Гідеон Лек із Королівського коледжу Лондона, зазначив: «Поради щодо уникання вживання арахісу, що надавалися десятиліттями, змусили батьків боятися вводити арахіс у ранньому віці. Є очевидні докази того, що введення арахісу в дитинстві викликає довготривалу толерантність і захищає дітей у майбутньому. Це просте втручання значно змінить життя майбутніх поколінь, й алергія на арахіс різко зменшиться».

Нові результати отримані в ході дослідження LEAP-Trio, заснованого на даних клінічного випробування Learning Early About Peanut Allergy (LEAP). У першому дослідженні половина учасників регулярно вживала арахіс до 5 років, а інша половина уникала продуктів із цими бобовими протягом того ж періоду. Дослідники виявили, що раннє вживання арахісу знижує ризик алергії на 81 % у віці 5 років. Також учені вели подальше спостереження за обома групами  до 12 років і старше. Впродовж цього періоду було дозволено їсти арахіс у будь-якій кількості та з будь-якою частотою. Виявили, що 15,4 % учасників із групи уникання вживання арахісу в ранньому дитинстві та 4,4 % із групи його споживання в ранньому дитинстві мали алергію на арахіс у віці 12 років і старше. Такі результати свідчать про те, що регулярне раннє вживання арахісу знижує ризик алергії на нього у підлітковому віці на 71 %, порівнюючи з ранньою відмовою від арахісу.

Науковці також виявили, що хоча учасники групи споживання їли більше арахісу в дитинстві, ніж інші учасники загалом, частота та кількість споживання продуктів значно відрізнялися в обох групах і включали періоди повної відмови від бобових навіть у групі раннього введення. Це показує, що профілактичний ефект раннього споживання арахісу у віці до 5 років продовжує утримуватись без необхідності подальшого його вживання у дитинстві та ранньому підлітковому віці. За підрахунками вчених, раннє споживання арахісу допоможе запобігти понад 100 000 нових випадків алергії на цей продукт щороку в усьому світі. На думку педіатрів, таке безпечне та високоефективне втручання можна застосовувати вже із 4 місяців. Немовля має бути готовим до початку відлучення від грудей, і арахіс можна поступово вводити у вигляді м’якої протертої пасти.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2024-05-infants-peanut-products-allergy-adolescence.html