Головна Новини Педіатрія Новий пристрій для моніторингу біомаркерів поту не вимагає фізичних навантажень

31 травня, 2024

Новий пристрій для моніторингу біомаркерів поту не вимагає фізичних навантажень

Новий пристрій для моніторингу біомаркерів поту не вимагає фізичних навантажень

Піт містить біомаркери, які допомагають контролювати різні стани: від діабету до генетичних розладів. Клініцисти надають перевагу забору зразків поту, на відміну від крові, через безболісність методу. Однак, щоб отримати достатню кількість необхідних речовин або гормонів із поту для тестування, слід забезпечити значне потовиділення, а для цього потрібні фізичні навантаження. Тому метод має деякі обмеження для людей із недостатньою мобільністю. Доктор Кім Джухі з Дослідницького центру біоніки Корейського науково-технічного інституту та професор Джон А. Роджерс із Північно-Західного університету (Іллінойс) спільно оголосили про розроблення зручного пристрою для моніторингу біомаркерів поту, який не потребує фізичної активності, а забезпечує медикаментозну стимуляцію через шкіру. Робота опублікована в журналі Biosensors and Bioelectronics.

На відміну від попередніх методів, які викликали потовиділення під час фізичних вправ, цей пристрій доставляє препарати, які стимулюють роботу потових залоз, через шкіру. Дослідницька група розробила гнучкий пристрій, здатний доставляти ліки до потових залоз шляхом подачі струму на гідрогель, що містить ліки. Цей маленький і м’який пристрій можна легко прикріпити до шкіри. Піт збирається в мікрофлюїдні канали всередині пристрою та аналізується на наявність біомаркерів спеціальними біосенсорами. Це дає змогу розглядати біомаркери в поті, зменшуючи потребу у візитах до лікарні для тестування.

Пристрій був перевірений у немовлят із муковісцидозом; фахівці вивчали концентрацію хлориду. Результати узгоджувалися з даними, отриманими традиційними методами аналізу з використанням поту, зібраного в лікарнях, із точністю понад 98 %. Оскільки муковісцидоз в основному проявляється в дитинстві, необхідний постійний моніторинг прогресування захворювання та фізичного стану. За допомогою нового пристрою моніторинг можна легко проводити вдома, зменшуючи психологічне та фізичне навантаження на педіатричних пацієнтів і осіб, які за ними доглядають. У майбутньому вчені планують провести широкомасштабні клінічні дослідження з дорослими та дітьми, а також комерціалізувати свій винахід.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956566324001714?via%3Dihub