Головна Новини Педіатрія Інтернет-залежність впливає не лише на поведінку та розвиток підлітків, а й на функціонування мозку

6 червня, 2024

Інтернет-залежність впливає не лише на поведінку та розвиток підлітків, а й на функціонування мозку

Інтернет-залежність впливає не лише на поведінку та розвиток підлітків, а й на функціонування мозку

Нове дослідження показало, що підлітки з інтернет-залежністю зазнають змін у мозку, які можуть призвести до додаткової адиктивної поведінки та схильностей. Висновки, опубліковані у PLOS Mental Health, розглянули 12 статей за участю 237 молодих людей віком 10–19 років із діагнозом «інтернет-залежність». Інтернет-залежність визначається як нездатність людини протистояти бажанню користуватися інтернетом, що негативно впливає на її психологічний стан, а також на соціальне та професійне життя. Дослідники використовували функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ), аби перевірити функціональний зв’язок (взаємодію різних ділянок мозку одна з одною) учасників з інтернет-залежністю як під час відпочинку, так і при виконанні різних завдань.

Наслідки інтернет-залежності спостерігалися в багатьох нейронних мережах у мозку підлітків. Була аномально підвищена активність у частинах мозку, які активуються під час відпочинку. Водночас спостерігалося загальне зниження функціонального зв’язку в нейронних мережах, залучених до активного мислення. Було виявлено, що ці зміни призводять до майбутніх негативних схильностей у підлітків, а також до змін поведінки, пов’язаних з інтелектуальними здібностями, фізичною координацією, психічним здоров’ям і загальним розвитком. Підлітковий вік є вирішальним етапом розвитку, під час якого молоді люди проходять через суттєві зміни у своїй біології, пізнанні та особистості. У цей час вони особливо схильні до різного роду залежностей, тому батькам і педагогам варто пильно слідкувати за підлітками та виконувати необхідні заходи з метою попередження їх виникнення.

Оскільки смартфони та ноутбуки на сьогодні стали доступними, залежність від інтернету стає все більшою проблемою в усьому світі. Попередні дослідження показали, що люди у Великій Британії проводять в інтернеті більше 24 годин щотижня, і понад половини опитаних повідомили, що є залежними. Також із 50 мільйонів користувачів інтернету у Великій Британії понад 60 % заявили, що використання мережі негативно впливає на їх життя.

Джерело: https://journals.plos.org/mentalhealth/article?id=10.1371/journal.pmen.0000022