Головна Новини Педіатрія Ігри на дитячих майданчиках сприяють імунному захисту дітей – дослідники перевірили гіпотезу

18 червня, 2024

Ігри на дитячих майданчиках сприяють імунному захисту дітей – дослідники перевірили гіпотезу

Ігри на дитячих майданчиках сприяють імунному захисту дітей – дослідники перевірили гіпотезу

За словами австралійських учених з Університету Фліндерса, вплив різноманітних ґрунтових бактерій на ігрових майданчиках може стати для дітей ключовим способом зміцнення імунної системи та здоров’я кишечника. Біологи перевірили цю концепцію, вивчаючи ігрові зони у 22 дитячих садках в Аделаїді. Дослідження виявило більш різноманітні корисні ґрунтові бактерії в добре вкритих рослинністю ігрових зонах, що підкреслює необхідність планування більшого біорізноманіття в міському середовищі. Цікаво, що вчені також відкрили, що різноманітність корисних мікробів була нижчою в пісочницях, ніж у ґрунті з вазонів, грядок або газонів.

«Ми помітили, що пісочниці мають чіткі бактеріальні спільноти та нижчу мікробіологічну різноманітність, ніж ґрунти, – зазначає доцент Мартін Брід. – Крім того, ми виявили, що багатство видів рослин у дворах і умови середовища навколо дитячих майданчиків впливають на мікробіологічне різноманіття в ґрунті, але не у пісочниці». На думку вчених, існує великий потенціал для управління цими факторами, щоби покращити вплив на дітей у критичний період розвитку їхньої імунної системи.

За прогнозами вчених, близько 70 % населення планети до 2050 року житимуть у містах. Така міграція населення зменшує людську взаємодію із природним біологічним різноманіттям середовища. Зменшена «доза природи» призвела до негативних наслідків для здоров’я, наприклад, ослаблення імунної системи, що було пов’язано зі збільшенням рівня астми та навіть тривоги. Зараз з’являється все більше доказів на підтримку зв’язку між здоров’ям людини та впливом різних типів навколишнього середовища: водного, ґрунтового та «зеленого», рослинного. Існує потреба в покращенні політики, яка сприятиме збереженню місцевого біорізноманіття та відновленню екосистем.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969724023015?via%3Dihub