Головна Новини Педіатрія Дослідження показують, що немовлята впізнають маму за її запахом

22 липня, 2024

Дослідження показують, що немовлята впізнають маму за її запахом

Дослідження показують, що немовлята впізнають маму за її запахом

Люди сприймають світ за допомогою п’яти відчуттів, але як і коли виникає здатність до їх інтеграції, досі невідомо. Дослідження показують, що люди поєднують інформацію разом, особливо коли один орган відчуття з якихось причин не може забезпечити необхідними даними. Експерименти також демонструють, що немовлята можуть використовувати мультисенсорні сигнали, щоб ефективніше сприймати навколишнє середовище. Учені дослідили електроенцефалограми (ЕЕГ) немовлят за різних станів.

Експерименти, проведені дослідниками з Університету Бургундії, Гамбурзького університету, Університету Ліона, Університету Франції, Університету Лотарингії, Госпітальєрського центру Нансі та Національного наукового центру, визначили, що немовлята від 4 до 12 місяців використовують запах матері для кращого сприймання її обличчя. Результати допомогли вченим підтвердити, що здатність сприймати обличчя значно покращується між 4 і 12 місяцями, причому молодші немовлята отримують найбільшу користь від присутності запаху матері.

Учені протестували 50 немовлят від 4 до 12 місяців і виявили, що в цей період селективна ЕЕГ-відповідь посилюється, що свідчить про покращення сприйняття обличчя з розвитком дитини. Як і очікувалося, також визначили, що користь від додавання запаху тіла матері зменшується з віком. Загалом, це демонструє, що зорове сприйняття активно залежить від запахів у немовлят, які розвиваються, доки зорова система не стане ефективною сама по собі. Ці висновки показують важливість раннього впливу одночасних сенсорних сигналів для нормального розвитку дитини.  

Ранній вплив повторюваних міжсенсорних асоціацій також є ґрунтом для подальшого розвитку здібностей вищого рівня, таких як семантична пам’ять, мова та концептуальне мислення. Тому важливо якомога раніше познайомити немовлят із різними ознаками, пов’язаними з тими самими об’єктами. Наприклад, діти краще дізнаються, що таке яблуко, побачивши його форму та колір, почувши звук, який створюється при кусанні, відчувши запах і торкнувшись фрукта.

Джерело: https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cdev.14124