Головна Новини Педіатрія Генна терапія, яка перетворює жирні кислоти в організмі, допомагає в лікуванні дитячого ожиріння та його наслідків

16 жовтня, 2024

Генна терапія, яка перетворює жирні кислоти в організмі, допомагає в лікуванні дитячого ожиріння та його наслідків

Генна терапія, яка перетворює жирні кислоти в організмі, допомагає в лікуванні дитячого ожиріння та його наслідків

Щороку в Україні діагностують 15,5 тис. нових випадків дитячого ожиріння. Основою лікування ожиріння є коригування способу життя – рекомендуються зміни в дієті та фізична активність. Упродовж останніх чотирьох років дослідники лікарні Shriners Children's St. Louis працювали над розробленням нового способу запобігання наслідкам дитячого ожиріння. Використовуючи генну терапію, учені відкрили новий революційний спосіб перетворювати шкідливі жирні кислоти на корисні, завдяки чому в дітей з ожирінням знижуються ризики супутніх патологій.

Одним із ключових висновків дослідників є те, що шкідливі не лише наявність надмірної кількості жирової тканини, а й харчування. Типи жирних кислот, які споживають діти, мають велике значення для здоров’я. Дві ключові омега-3 жирні кислоти, які називаються EPA (ейкозапентаєнова кислота) і DHA (докозагексаєнова кислота), можуть бути отримані лише з певних джерел, таких як риба, морепродукти та харчові добавки. Окрім збільшення ризику серцево-судинних подій, брак омега-3 жирних кислот також пов’язаний із запаленням та іншими захворюваннями, включно з когнітивними порушеннями, депресією та артритом. Омега-6 кислоти, які надходять із жирної їжі та рослинної олії, яку часто використовують для смаження, є прозапальними і сприяють розвитку вищезгаданих патологій.

Нова техніка генної терапії передбачає використання неактивного аденоасоційованого вірусу для доставки гена певного ферменту в клітини. Нова генна терапія автоматично перетворює омега-6 кислоти на омега-3, які є корисними для метаболічного здоров’я організму. Команда вчених виявила, що одна ін’єкція генної терапії значно зменшила вплив дієти з високим вмістом жирів і омега-6 на загальний метаболічний стан, а також розвиток артриту. Окрім того, ожиріння, спричинене дієтою, призвело до передчасного старіння лабораторних мишей, якому запобігла генна терапія. Команда науковців співпрацює з Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA), щоби розпочати клінічні випробування протягом наступних кількох років.

Джерело: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2402954121