Головна Новини Психіатрія Напередодні Дня психічного здоров’я пропонуємо вашій увазі результати огляду мета-аналізів проспективних досліджень щодо ролі дієтичних факторів у профілактиці та лікуванні депресії

8 жовтня, 2021

Напередодні Дня психічного здоров’я пропонуємо вашій увазі результати огляду мета-аналізів проспективних досліджень щодо ролі дієтичних факторів у профілактиці та лікуванні депресії

Напередодні Дня психічного здоров’я пропонуємо вашій увазі результати огляду мета-аналізів проспективних досліджень щодо ролі дієтичних факторів у профілактиці та лікуванні депресії

Депресія, що характеризується смутком, безнадією, відсутністю інтересу, низькою самооцінкою і повторюваними думками про смерть, є поширеною серед населення та охоплює понад 320 млн осіб у всьому світі.

На думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, депресія є однією з основних причин глобального тягаря хвороб, що обумовлює пріоритетність досліджень з її профілактики та лікування.

У нещодавніх звітах було узагальнено дані щодо деяких дієтичних факторів, які можуть запобігти депресії. Зокрема, було узагальнено докази зниження частоти депресії при більш високому споживанні чаю, харчового цинку, оливкової олії, риби, фолієвої кислоти, омега-3 жирних кислот та загалом прихильності середземноморській дієті. Водночас жодне із цих досліджень не фокусувалося на будь-яких наявних доказах між дієтичними факторами і частотою депресії серед дорослого населення в цілому, і лише деякі з них підсумовували втручання дієтичних факторів для лікування депресії.

Тому було здійснено спробу всебічно проаналізувати та оцінити наявні на сьогодні дані щодо профілактичних або терапевтичних ефектів дієтичних факторів (режимів харчування, груп продуктів, окремих продуктів харчування та напоїв, макро- та мікронутрієнтів) у людей із депресією.

До червня 2021 р. пошук здійснювали у базах даних PubMed, Embase та Кокранівській бібліотеці для виявлення відповідних проспективних досліджень. Загалом було проаналізовано 28 мета-аналізів із 40 зведеними оцінками моделей харчування (n = 8), продуктів харчування та напоїв (n = 19), а також поживних речовин (n = 13).

Методологічна якість більшості мета-аналізів була низькою (50,0 %) або дуже низькою (25,0 %). Якість доказів була помірною для зворотного зв’язку частоти депресії зі здоровим харчуванням при вживанні риби, кави, дієтичного цинку, легкого алкоголю (< 40 г/день), а також цукровмісних напоїв. У комплексному лікуванні депресії були отримані помірні докази користі пробіотиків, поліненасичених жирних кислот омега-3, а також добавок ацетил-L-карнітину.

 

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41398-021-01590-6