Головна Новини Психіатрія Підказки для лікування шизофренії та біполярного розладу знайдено у «темному геномі»

29 грудня, 2021

Підказки для лікування шизофренії та біполярного розладу знайдено у «темному геномі»

Підказки для лікування шизофренії та біполярного розладу знайдено у «темному геномі»

Шизофренія та біполярний розлад є виснажливими психічними захворюваннями, які важко діагностувати та лікувати. Незважаючи на те, що вони є одними зі спадкових розладів психічного здоров’я, у ділянках нашої ДНК, відомих власне як гени («кодуючий геном»), було знайдено дуже мало підказок щодо їх причини.

Вчені з Кембриджського університету (Великобританія), які досліджують «темний геном» (області геному, що не кодують білки), нещодавно виявили еволюційні області, які кодують білки, пов’язані із шизофренією та біполярним розладом.

За словами дослідників, ці білки можна використовувати як біологічні індикатори, щоб розрізняти шизофренію та біполярний розлад, а також ідентифікувати пацієнтів, більш схильних до психозу або суїциду.

Вчені вважають, що гарячі точки в «темному геномі», пов’язані із зазначеними розладами, могли еволюціонувати, оскільки вони мають корисні функції в розвитку людини, але їх порушення факторами навколишнього середовища призводить до схильності до розвитку шизофренії або біполярного розладу.

Результати дослідження опубліковані в журналі «Molecular Psychiatry».

Більшість наявних на цей момент ліків призначені для націлювання на білки, кодовані генами. Нове відкриття допомагає пояснити, чому шизофренія та біполярний розлад є спадковими захворюваннями, і може стати новими цілями для майбутніх методів лікування.

«Скануючи весь геном, ми знайшли регіони, не класифіковані як гени у традиційному розумінні, що створюють білки, які, схоже, пов’язані із шизофренією та біполярним розладом. Це справді захоплююче, тому що ніхто ніколи раніше не шукав ключів до розуміння та лікування цих станів за межами генів», – сказав старший автор дослідження, доктор Судхакаран Прабакаран із кафедри генетики Кембриджського університету. Він додав, що це відкриває величезний потенціал для нових мішеней впливу лікарських засобів.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211223225442.htm