Головна Новини Психіатрія Чи може шизофренія бути асоційована із насильницькою поведінкою?

4 січня, 2022

Чи може шизофренія бути асоційована із насильницькою поведінкою?

Чи може шизофренія бути асоційована із насильницькою поведінкою?

Результати нового мета-аналізу демонструють, що ризик насильства є вищим у пацієнтів із шизофренією. Водночас деякі експерти закликають бути обережними при інтерпретації отриманих даних та вказують на обмеження дослідження.

Мета-аналіз включав 24 дослідження за 40 років за участю 51 309 осіб із розладами шизофренічного спектра із 15 країн. У дослідженні показано, що пацієнти із розладами шизофренічного спектра у 4,5 рази частіше, ніж люди у загальній популяції, вчиняють насильство проти інших.

«Я вважаю, що один з основних висновків цього дослідження полягає у тому, що профілактика наслідків насильства справді повинна бути у центрі уваги клінічних служб із метою їх запобігання. При цьому багато факторів, які підвищують ризик насильства, можуть бути скориговані, наприклад, зловживання психоактивними речовинами та прихильність до лікування», – зазначила одна зі співавторів роботи, докторка медичних наук, професорка судової психіатрії в Оксфордському університеті (Великобританія) Сіена Фазел.

Своєю чергою, дані про неприйняття ліків, попередній вплив насильства, дитячу травму або інші відомі фактори ризику не були враховані, на додаток, результати дослідження демонструють асоціацію, а не причинно-наслідковий зв’язок. Тож деякі експерти закликають бути обережними при інтерпретації цих результатів через побоювання щодо стигматизації осіб із серйозними психічними захворюваннями.

«Хоча можливість насильства, безумовно, є важливим фактором для оцінки осіб із шизофренією, було б неправильно робити висновок із цього дослідження, що розлади шизофренічного спектра викликають у людей насильство самі по собі», – прокоментував результати колег доктор медичних наук, почесний професор психіатрії Медичного університету штату Нью-Йорк у Сиракузах (США) Рональд В. Пайс.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/965816?src=