Головна Новини Психіатрія Встановлено, чому немовлята з аутизмом погано реагують на мову дорослих

5 січня, 2022

Встановлено, чому немовлята з аутизмом погано реагують на мову дорослих

Встановлено, чому немовлята з аутизмом погано реагують на мову дорослих

Ранньою ознакою розладів аутистичного спектра у дітей є знижена реакція на спрощену, перебільшено мелодійну мову та проблеми з постійною увагою до соціальної інформації в цілому.

Попередні дослідження показали, що малюки вважають за краще слухати спрощену мову, орієнтовану на немовлят, а не мову, подібну до дорослої, – вона більш ефективно утримує їхню увагу і є важливим компонентом емоційного зв’язку між дитиною та батьками, а також навчання.

У новому дослідженні, опублікованому 3 січня 2022 року в журналі «Nature Human Behavior», дослідники з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США) використали низку методів, щоб визначити області мозку, відповідальні за реакцію малюка на «дитячий лепет».

Вчені висунули гіпотезу про те, що у немовлят та дітей раннього віку з розладами аутистичного спектра порушено розвиток вроджених нейронних механізмів, які реагують на спрощену мову. Вони провели серію тестів за участю 200 наборів даних від 71 дитини ясельного віку та 41 набору даних від 14 дорослих.

Використовуючи функціональну магнітно-резонансну томографію малюків під час сну, вчені виміряли активність мозку, а також провели клінічну оцінку соціального та мовного розвитку.

Дослідники виявили, що індивідуальні розбіжності у соціальному і мовленнєвому розвитку в ранньому віці корелювали з нервовими реакціями дитини на мовлення, і що немовлята та діти ясельного віку із найнижчими нейронними реакціями на спрощену мову також демонстрували найбільш серйозні соціальні симптоми, найгірші мовні результати та найбільш суттєві порушення поведінкових реакцій та уваги.

Дослідники відзначили, що верхня скронева кора, область мозку, яка обробляє звуки і мову, слабше реагувала на спрощену та емоційну мову в дітей із розладами аутистичного спектра, які також мали найнижчі соціальні здібності та найнижчу увагу до руху очей.

Той факт, що кілька дітей із аутизмом продемонстрували сильну мозкову активацію та хорошу увагу до спрощеної мови, є гарною прогностичною ознакою.

Автори заявили, що їхні висновки, які базуються на емпіричних доказах, можуть бути корисними при розробленні додаткових діагностичних інструментів та біомаркерів для раннього виявлення розладів аутистичного спектра та подальшого з’ясування того, як аутизм впливає на дітей ясельного віку.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220103145556.htm