Головна Новини Психіатрія Повторний вплив великих катастроф має довгострокові наслідки для психічного здоров’я

18 січня, 2022

Повторний вплив великих катастроф має довгострокові наслідки для психічного здоров’я

Повторний вплив великих катастроф має довгострокові наслідки для психічного здоров’я

Дослідження Школи громадського здоров’я Техаського університету A&M (США) показало, що повторний вплив великих катастроф не робить людей психічно міцнішими. Навпаки, люди, які неодноразово зазнавали серйозних природних або техногенних катастроф (стихійних лих, аварій на виробництві тощо), демонструють зниження показників психічного здоров’я.

Крім того, дослідницька група виявила, що чим більше у людей було досвіду з подібними подіями, тим гіршим було їхнє психічне здоров’я.

«Наш висновок протилежний відомому прислів’ю: те, що нас не вбиває, робить нас сильнішим», – сказав провідний автор дослідження, доцент кафедри охорони навколишнього середовища та охорони праці Школи громадського здоров’я Гаретт Сансом.

Сансом і його команда проводили дослідження серед осіб, які проживають у районі Х’юстона, вразливого до ураганів і повеней, а також надзвичайних ситуацій на виробництві. Результати дослідження були опубліковані нещодавно у журналі «Natural Hazards».

Багато громад, які проживають уздовж узбережжя Мексиканської затоки, перебувають у центрі впливу природних і антропогенних небезпек. Із 2000 по 2020 рік Техас – один із штатів, найбільш схильних до стихійних лих, – зазнав 33 катастрофи. Чимало з них – урагани, снігопади, посуха та повені –вплинули на район Х’юстона. Цей район також постраждав від надзвичайних ситуацій, таких як вибухи та викиди хімічних речовин на промислових об’єктах.

За словами дослідницької групи, поєднання стихійних лих і надзвичайних ситуацій на промислових об’єктах дає унікальну можливість спостерігати за цим впливом.

Для збору інформації команда використовувала короткий опитувальник із 12 пунктів для зведеної оцінки психічного та фізичного здоров’я.

Більшість респондентів повідомили, що за останні п’ять років пережили багато небезпечних подій: ураганів та повеней (96,35 %), промислових пожеж (96,08 %), витоків хімічних речовин (86,84 %), смерчів (79,82 %).

Команда виявила, що люди, які пережили дві або більше події протягом останніх п’яти років, мали середні показники психічного здоров’я нижчі за очікуваний національний рівень.

Результати дослідження допомагають виявити довгострокові ризики психічного впливу. Вони також підкреслюють необхідність заходів громадського здоров’я, спрямованих на зазначених осіб, а також на спільноти, у яких вони проживають.

 

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220116081920.htm