Головна Новини Психіатрія Оновлена система реабілітації в Україні

25 липня, 2023

Оновлена система реабілітації в Україні

Оновлена система реабілітації в Україні

10-11 липня 2023 року в штаб-квартирі ВООЗ у Женеві відбулася третя глобальна зустріч «Реабілітація 2030: заклик до дій». Ініціатива була заснована у 2017 році. Відтоді світ зазнав пандемії, природних катаклізмів, стихійних лих, збройних конфліктів.

Незважаючи на війну, Україна слідує світовим реабілітаційним нормам: ідеться не лише про відновлення ментального й фізичного здоров’я громадян, а і про повернення до повноцінного життя, збереження соціальної взаємодії та місця роботи. Для цього електронна система охорони здоров’я здобула новий функціонал реабілітації, що створений на основі Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоровʼя (МКФ). Його використовують разом із Класифікатором хвороб і споріднених проблем охорони здоров’я (МКХ-10-АМ). Здобуті нововведення дають змогу мати доступ до історії реабілітації, бачити прогрес і динаміку, внесок інших фахівців команди тощо.  

Медична реформа запровадила оновлені принципи оплати послуг за пакетами медичних гарантій державним стратегічним закупівельником – Національною службою здоров’я України, куди входять і реабілітаційні послуги. Ухвалення Закону «Про реабілітацію в охороні здоров’я» є базою для грамотної побудови могутньої системи реабілітації в нашій державі. Закон розділив «медичну допомогу» та «реабілітаційну допомогу», встановив перелік фахівців із реабілітації відповідно до рекомендацій ВООЗ, запровадив Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я.

Окрім цього, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко представив Президенту план подальшого розвитку системи реабілітації. «Наразі завершено формування спроможної мережі медичних закладів. По всій Україні визначені кластерні лікарні, в яких працюватимуть повноцінні реабілітаційні відділення. Таким чином, разом зі спеціалізованими закладами реабілітації вдасться покрити наявну потребу у реабілітаційній допомозі з рівномірним поділом по всій країні. Після завершення роботи над інфраструктурним етапом тримаємо фокус на належному кадровому забезпеченні та якості надання реабілітаційної допомоги», — зазначив Віктор Ляшко. Ця система дозволить щороку надавати якісні безкоштовні реабілітаційні послуги для щонайменше 126 тисяч пацієнтів. Для пацієнтів із шийними травмами та ушкодженнями грудного відділу хребта та нижче, апалітичних хворих, людей, яким необхідна психологічна допомога, буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Кінцева мета — стабілізація пацієнта, що дасть змогу максимально ефективно відновити втрачені функції або компенсувати їх професійно підібраними допоміжними засобами реабілітації.

Джерело: https://moz.gov.ua/