Головна Новини Психіатрія Найбільше в історії генетичне дослідження самогубств виявило нові фактори ризику

4 жовтня, 2023

Найбільше в історії генетичне дослідження самогубств виявило нові фактори ризику

Найбільше в історії генетичне дослідження самогубств виявило нові фактори ризику

Причини, через які люди намагаються вчинити самогубство, складні і включають зовнішні тригери, такі як травма або сильний стрес, а також успадковані генетичні чинники. Нове дослідження, опубліковане в American Journal of Psychiatry, виявило 12 варіантів ДНК або варіацій у генетичному коді людини, які пов’язані з ризиком спроби самогубства.

Наукова розвідка підкреслює сильні генетичні зв’язки між спробою самогубства та факторами, які впливають на фізичне і поведінкове здоров’я, включно з імпульсивністю, курінням, хронічним болем, СДУГ, легеневими захворюваннями та хворобами серця. Ці висновки свідчать про те, що деякі генетичні основи самогубства є спільними із цими станами. Ця інформація сприяє кращому розумінню біологічних причин самогубств і покращенню стратегій профілактики. Згодом такі досягнення можуть допомогти постачальникам медичних послуг ідентифікувати людей, які потребують підтримки психічного здоров’я.

Жоден ген не викликає самогубства. Швидше, кумулятивний ефект різних генів впливає на ризик людини. «У психіатрії ми маємо багато крихітних генетичних ефектів, але коли ми враховуємо їх усі разом, то починаємо бачити справжній сигнал генетичного ризику», – пояснюють у статті. Щоби виявити такий дифузний сигнал, дослідники застосували статистичні методи до даних, зібраних від великої кількості людей, і виявили генетичні варіації, які частіше зустрічаються серед тих, хто намагався вчинити самогубство.

Новий аналіз поєднує дані Програми мільйонів ветеранів (MVP) і Міжнародного консорціуму генетики самогубств (ISGC). Разом вони включають 43 871 задокументовану спробу самогубства, що робить цю роботу найбільшим генетичним дослідженням самогубств на сьогодні.

Початковий аналіз підтверджує ідею про те, що кілька генів контролюють такі процеси у клітинах, як управління клітинним стресом, відновлення пошкодженої ДНК і зв’язок з імунною системою. Більшість із них також активно експресуються в мозку і є відомими мішенями антипсихотичних препаратів і антидепресантів. Результати не означають, що люди з будь-яким зі згаданих чинників здоров’я мають високий ризик спроби самогубства. Точніше, поєднання генетичної схильності з іншими стресорами збільшує шанси суїциду.

Джерело: https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.21121266