Головна Новини Психіатрія Психологічна підтримка – основа Закону про психічне здоров’я

5 жовтня, 2023

Психологічна підтримка – основа Закону про психічне здоров’я

Психологічна підтримка – основа Закону про психічне здоров’я

Згідно з новим дослідженням корпорації RAND, витрати на послуги психічного здоров’я для дітей і підлітків зросли більш ніж на чверть із початку пандемії COVID-19 і продовжують зростати навіть сьогодні. Витрати на психічне здоров’я для людей віком до 19 років зросли на 26 % із березня 2020 по серпень 2022 року. За той же період використання послуг психічного здоров'я зросло на 22 %. Дослідники переносять ці масштаби й на ментальний стан людей, старших за 19 років.

Ці показники також стосуються і України, особливо за півтора роки повномасштабного вторгнення. За статистикою МОЗ, лише кожен 50-й випадок порушень психологічного стану українців є діагностованим. Для профілактики та лікування таких патологій МОЗ і НСЗУ цього року запровадили пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в рамках Програми медичних гарантій. За результатами скринінгу лікар може запропонувати направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, аби діагностувати або виключити розлади, пов’язані з фізичним здоров’ям, направити до психіатра, надати першу психологічну допомогу, а також запровадити в лікування психосоціальні, фармакологічні та поведінкові втручання. На сьогодні понад 670 закладів надають допомогу за цією програмою, а всього понад 10 тисяч спеціалістів у 1465 медзакладах оберігають ментальне здоров’я українців.

За ініціативи Олени Зеленської було створено Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?». 10 жовтня відбудуться просвітницькі заходи на всеукраїнському та регіональному рівнях на честь Дня ментального здоров’я. Також було проведено широкомасштабне опитування на рівні областей і громад щодо психоемоційного стану отримувачів послуг, при цьому виявляли вразливі групи населення, рівень задоволеності сервісами, оцінювали потреби. Анкетування охопило понад 110 тисяч людей, із них 43 тисячі – отримувачі послуг, решта – надавачі. Це опитування – один із перших кроків для вдалих урядових рішень і підготовки Закону України про ментальне здоров’я.

Джерело: moz.gov.ua