Головна Новини Психіатрія Як спеціальні браслети відстежують біполярні перепади настрою

9 жовтня, 2023

Як спеціальні браслети відстежують біполярні перепади настрою

Як спеціальні браслети відстежують біполярні перепади настрою

Дослідники оголосили про попередні результати використання браслетів для вимірювання електричних імпульсів у шкірі, які можуть бути пов’язані зі змінами настрою при біполярному розладі. Робота перебуває на ранній стадії клінічних досліджень, але вчені сподіваються, що зможуть спиратися на ці закономірності для виявлення перепадів настрою у хворих на біполярний розлад, що допоможе в діагностиці та потенційно запропонує більш швидке та персоналізоване лікування.

Згідно з дослідженням 2019 року, від 1 до 2 % європейців страждають на біполярний розлад (точні цифри отримати важко), тобто понад 700 000 осіб. Це еквівалентно місту розміром із Франкфурт, Вашингтон або Глазго. Біполярний розлад (раніше називався маніакально-депресивним захворюванням або маніакальною депресією) – це психічне захворювання, яке спричиняє перепади настрою, енергії, рівня активності та концентрації. Ці зміни можуть ускладнити виконання повсякденних завдань і взаємодію з іншими людьми.

Група психіатрів із Барселони у співпраці з науковцями із баз даних в Единбурзі використала носійний пристрій дослідницького класу для постійного збору кількох фізіологічних біомаркерів під час різних фаз та епізодів біполярного розладу. Серед них визначили електродермальну активність, що пов’язана з рівнем стресу через реактивність нервової системи. Це потенційний безпосередній показник того, чи перебуває пацієнт у маніакальному, депресивному або нормальному настрої. Для цих результатів було набрано дві групи: 38 хворих і 19 здорових людей.

Дослідникам вдалось виявити, що пацієнти з біполярним розладом у фазі депресії мали в середньому значно нижчу електричну активність шкіри, ніж решта біполярної або здорової контрольної групи. Також з’ясували, що коли людина переходила від маніакального до депресивного стану (або навпаки), це можна було виявити за зміною електричної активності на поверхні шкіри. Лікарям легше допомагати хворим, якщо відомо, у якій фазі перебуває пацієнт. Досі ці перепади настрою в основному діагностували суб’єктивно, під час розмови з лікарями або за допомогою анкет, що призводило до реальних труднощів. Дійти до правильного препарату важко, оскільки лише близько 30-40 % пацієнтів мають очікувану відповідь. Дослідники сподіваються, що додаткова інформація, яку можуть надати браслети, додасть більшої впевненості у лікуванні пацієнтів.

Джерело: https://www.lifetechnology.com/blogs/life-technology-medical-news/bracelet-tracks-bipolar-mood-swings-changing-electrical-signals-in-skin-linked-to-manic-or-depressed-moods