Головна Новини Психіатрія Стрес, самодопомога та ПТСР – програма ментального здоров'я «Бережи себе»

24 жовтня, 2023

Стрес, самодопомога та ПТСР – програма ментального здоров'я «Бережи себе»

Стрес, самодопомога та ПТСР – програма ментального здоров'я «Бережи себе»

Усе більше українців відчувають віддалені наслідки стресу, із яким довелося зіштовхнутися протягом останніх 3-4 років. Ненормальні рівні стресу збільшують ризики розладів серцево-судинної системи, депресії, діабету 2 типу, ожиріння, психосоматичних захворювань. За майже 10 місяців 2023 року понад 50 тисяч українців звернулися щодо питань психічного здоров’я на первинному рівні медичної допомоги, із них 3776 звернень стосувалися дитячих розладів. Найчастіше пацієнти помічають за собою відчуття тривоги або хронічного напруження, порушення сну, пам’яті та уваги, роздратований, злий, агресивний або різко пригнічений настрій.

Зараз понад 670 закладів надають допомогу за цією програмою, а всього понад 10 тисяч спеціалістів у 1465 медзакладах оберігають ментальне здоров’я українців. В Україні працюють безоплатні сервіси психологічної допомоги та гарячі лінії. Ось перелік чинних організацій, зокрема державних інституцій, більшість з яких працюють понад 2 роки та мають позитивні відгуки: Лінія Національної психологічної асоціації (0 800 100 102), Національна гаряча лінія для дітей і молоді (0 800 500 225 або 116 111), Національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації (0 800 500 335 або 116 123) і Платформа безоплатної психосоціальної допомоги для жінок і дівчат, які постраждали від війни, – SafeWоmenHUB.

«Бережи себе» – українська платформа доказової інформації про здоров’я від організації INSCIENCE. Спільними зусиллями психотерапевта Анни-Марії Бресешер і соціального психолога Іллі Бачуріна було створено змістовний гід про посттравматичний стресовий розлад, у якому в доступній формі нагадують про причини, симптоми, способи діагностики, лікування та самодопомоги для пацієнтів із ПТСР. «За різними оцінками, ПТСР може розвиватися в 12–20 % людей, які пережили травматичну подію або були свідками такої. Це стосується як військових, так і цивільних. На щастя, цей стан здебільшого є виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів. Та все ж він може стати причиною низки фізичних та психічних розладів, страждань, а також конфліктів і труднощів у комунікації», – зазначають у гіді.

Джерело: https://berezhy-sebe.com/