Головна Новини Психіатрія Високий рівень «хорошого холестерину» може бути пов’язаний із ризиком деменції

1 грудня, 2023

Високий рівень «хорошого холестерину» може бути пов’язаний із ризиком деменції

Високий рівень «хорошого холестерину» може бути пов’язаний із ризиком деменції

Дослідження, проведене Університетом Монаша (Австралія), показало, що аномально високий рівень ЛПВЩ, відомого як «хороший холестерин», пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку деменції у людей похилого віку. Отримані результати можуть допомогти лікарям визначити групу літніх пацієнтів, потенційно схильних до ризику деменції, особливо віком 75 років і старше. Результати одного із найбільших досліджень, в якому вивчався зв’язок між підвищеним рівнем ЛПВЩ і деменції серед початково здорових людей віком старше 70 років, залучених до програми ASPREE, опубліковані у The Lancet Regional Health–Western Pacific.

Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) є однією з п'яти основних груп ліпопротеїнів, складних частинок, що складаються з кількох білків, які транспортують усі молекули ліпідів по всьому тілу. У центральній нервовій системі доставка ліпідів до нейронів за допомогою ЛПВЩ підтримує синтез нових мембран і має велике значення у відновленні синаптичних зв’язків під час нейродегенеративних станів. Однак при дуже високих рівнях у плазмі структурні компоненти молекули та її функції змінюються, і вони можуть стати шкідливими для здоров’я. Наприклад, останні дослідження виявили зв’язок між дуже високим рівнем таких ліпопротеїнів і віковою дегенерацією жовтої плями, підвищеним ризиком сепсису, переломів і когнітивних дисфункцій.

У середньому впродовж 6,3 років учасники до 75 років із дуже високим рівнем ЛПВЩ (>80 мг/дл або >2,07 ммоль/л) на момент початку дослідження мали на 27 % вищий ризик розвитку деменції, порівнюючи із учасниками із оптимальним рівнем. Водночас люди віком 75 років і старше також продемонстрували підвищення ризику на 42 %, порівнюючи з тими, хто мав нормальні показники. Дуже високі рівні ЛПВЩ класифікувалися як 80 мг/дл (>2,07 ммоль/л) або більше. Корисними для здоров’я вважаються показники від 40 до 60 мг/дл (1,03–1,55 ммоль/л) для чоловіків і від 50 до 60 мг/дл (1,55–2,07 ммоль/л) для жінок. Серед 18 668 учасників, включених до цього аналізу, 2709 мали дуже високий рівень ЛПВЩ на початку дослідження. Із них у 38 пацієнтів до 75 років і 101 особи віком 75 років і вище було діагностовано деменцію.

«Аспірин у зменшенні діагнозів у людей похилого віку» (ASPREE) – це подвійне сліпе рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження щоденного прийому аспірину здоровими літніми людьми. ASPREE залучило 16 703 учасників віком ≥70 років (з Австралії) та 2411 учасників віком ≥65 років (зі США) між 2010 і 2014 роками. На момент зарахування в учасників не було діагностованих серцево-судинних захворювань, деменції, фізичних вад або небезпечних для життя захворювань. Використовуючи дані людей, дослідники мають змогу створювати статистику щодо розвитку різних патологій.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lanwpc/article/PIIS2666-6065(23)00281-X/fulltext