Головна Новини Психіатрія Встановлено, що гормон росту впливає на регуляцію тривоги через певну групу нейронів

3 січня, 2024

Встановлено, що гормон росту впливає на регуляцію тривоги через певну групу нейронів

Встановлено, що гормон росту впливає на регуляцію тривоги через певну групу нейронів

З’являється все більше доказів того, що гормони відіграють важливу роль у регуляції різних неврологічних процесів і впливають на схильність до нервово-психічних розладів. Зміни в рівнях статевих гормонів, таких як естрадіол, впливають на тривогу, депресію та пам’ять про страх у гризунів і людей. Попередні результати різних досліджень свідчать про те, що глюкокортикоїди (стероїдні гормони, такі як кортизол, а також синтетичні форми, такі як преднізон і дексаметазон) можуть брати участь у розвитку нервово-психічних розладів.

Гормон росту (ГР) діє на багато тканин організму, допомагаючи будувати кістки та м’язи, проте серед інших функцій виділяють його анксіолітичну, тобто заспокійливу дію. Дослідження, проведене науковцями з Університету Сан-Паулу (USP) у Бразилії, дозволило глибше зрозуміти роль ГР у пом’якшенні тривоги. Вчені вперше ідентифікували популяцію нейронів, відповідальних за модуляцію впливу гормону на розвиток нервово-психічних розладів, що супроводжуються тривогою, депресією та посттравматичним стресовим розладом. Лікарі вперше продемонстрували, що ГР змінює синапси та структурно модифікує нейрони, які виділяють соматостатин.

Під час експериментів виявили, що миші-самці, у яких відсутній рецептор ГР у групі нейронів, що експресують соматостатин, демонстрували підвищену тривожність. Соматостатин – це пептид, який регулює кілька фізіологічних процесів, включно з вивільненням гормону росту та інших біологічно активних сполук, таких як інсулін. З іншого боку, також розкрили, що відсутність рецептора ГР у нейронах, що експресують соматостатин, зменшує пам’ять про страх, ключову ознаку посттравматичного стресового розладу, у чоловіків і жінок. Відкриття може сприяти майбутній розробці нових класів анксіолітичних препаратів.

Під час дослідження провели три типи експериментів за участю мишей, щоби перевірити здатність тварин досліджувати довкілля та ризикувати. Це добре налагоджені експерименти з аналізу поведінки, схожої на тривогу та пам’ять про страх, що є елементом посттравматичного стресу. Унаслідок цього змогли дослідити роль ГР у цих тварин. Результати дослідження не вказали на причини відсутності підвищеної тривожної поведінки в самок мишей. Вважають, що це може бути пов’язано зі статевим диморфізмом, адже відомо: ділянка мозку, що містить досліджувані нейрони, дещо відрізняється в чоловіків і жінок. Так само різні психологічні розлади різняться залежно від статі. Нейрони, що відіграють основну роль в обробці пам’яті, прийнятті рішень та емоційних реакціях (страх, тривога та агресія), вивчали в мигдалині – структурі лімбічної системи.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20240102/Scientists-link-growth-hormone-to-anxiety-and-fear-memory-through-specific-neuron-group.aspx