Головна Новини Психіатрія Учені створюють засіб, здатний вибірково пригнічувати реакцію організму на стрес

23 січня, 2024

Учені створюють засіб, здатний вибірково пригнічувати реакцію організму на стрес

Учені створюють засіб, здатний вибірково пригнічувати реакцію організму на стрес

Стрес – це не просто гнітюче почуття, яке ми відчуваємо, коли перевантажені; це природна реакція організму на гостре або постійне напруження. Вона дає змогу швидко адаптуватися до небезпеки чи зміни умов. Але якщо ця реакція, яка є важливою для виживання, вийде з-під контролю і стане постійною, то може спровокувати широкий спектр негативних наслідків: ожиріння, серцево-судинні захворювання, підвищену сприйнятливість до інфекцій, розлади пам’яті та депресію. Досі медичне лікування майже повністю зосереджувалося на симптомах. Єдиний схвалений препарат, який безпосередньо втручається в регуляцію стресових реакцій, має безліч небажаних побічних ефектів. Він насправді був розроблений як абортивний засіб, і його вплив на стрес є лише побічним ефектом.

У співпраці із трьома іншими дослідницькими групами Швейцарського технологічного інституту компанія Gapp тепер розробила багатонадійний агент, який точно визначає та усуває центр контролю реакції на стрес – так званий глюкокортикоїдний рецептор – у клітинних культурах і моделях тварин. У майбутньому це дозволить лікувати пов’язані зі стресом стани, такі як хронічна депресія, набагато точніше та з меншою кількістю побічних ефектів.

Усуваючи рецепторний білок, дослідники перешкоджають гормону стресу кортизолу викликати швидку негативну реакцію. Це пояснюється тим, що для активації генів, відповідальних за реакцію на стрес, кортизол повинен зв’язатися із глюкокортикоїдним рецептором. Саме тоді організм відчуває типові симптоми стресу, такі як прискорений пульс, посилений приплив крові до м’язів, метаболічна активність, зниження відчуття болю та підвищена концентрація. На відміну від згаданого вище абортивного препарату, нова молекула істотно впливає лише на глюкокортикоїдний рецептор.

Молекули препарату складаються із двох різних функціональних субодиниць, які мають спільний зв’язок. Одна з них спеціально зв’язується з ферментом, який хімічно позначає білки у клітині, що підлягають деградації. Друга субодиниця призначена для максимально вибіркового зв’язування з білком, потрібним для дезактивації. Наближаючи фермент і білок один до одного, молекула ліків гарантує, що останній буде позначений і таким чином розщеплений. На сьогодні для остаточних висновків і початку досліджень на людях ученим потрібний час – рік або два.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-023-44031-2