Головна Новини Психіатрія Модифікація нейропептиду релаксин-3 може зменшити побічні ефекти при лікуванні тривоги та депресії

21 лютого, 2024

Модифікація нейропептиду релаксин-3 може зменшити побічні ефекти при лікуванні тривоги та депресії

Модифікація нейропептиду релаксин-3 може зменшити побічні ефекти при лікуванні тривоги та депресії

Працівники Національного університету Сінгапуру здійснили модифікацію релаксину-3 – нейропептиду, або молекули, яка переважно міститься у мозку й нервовій системі, регулює широкий спектр фізіологічних функцій, наприклад, реакції на стрес, апетит, настрій і відчуття болю. Коли релаксин-3 вивільняється в мозку, він зв’язується із цільовим рецептором RXFP3, щоби викликати різноманітні сигнальні реакції між клітинами, які впливають на фізіологічні процеси організму.

Оскільки RXFP3 бере участь у багатьох різних функціях, препарат, розроблений для лікування певних станів, може викликати небажані побічні ефекти через те, що кілька сигнальних шляхів RXFP3 активуються одночасно. Наприклад, засіб, який лікує депресію, може спричинити неадекватну харчову поведінку, яка пов’язана з розладами харчування та ожирінням. У багатьох існуючих дослідженнях було продемонстровано, що рецептор є потенційною новою мішенню для препаратів для лікування цих станів. Щоби розробити кращі медикаментозні методи лікування з меншою кількістю побічних ефектів, треба активувати лише специфічні сигнальні шляхи RXFP3.

Нейробіологи та фармакологи модифікували релаксин-3 таким чином, що молекула активувала лише частину відповіді RXFP3 у своїй взаємодії замість усіх сигнальних шляхів. Ця робота є першим свідченням того, що модифікації релаксину-3 можуть призвести до вибіркової активації деяких сигнальних шляхів, керованих RXFP3. За допомогою техніки, відомої як пептидне зшивання, дослідницька група модифікувала B-ланцюг релаксину-3, замінивши блоки амінокислот на штучні. Сам по собі B-ланцюг є дуже гнучким і може скручуватися та згинатися у різноманітні форми, що зменшує його здатність більш ефективно зв’язуватися та активувати RXFP3. Процес зшивання фіксує форму специфічного B-ланцюга в релаксині-3, стабілізуючи його для більш ефективної взаємодії з рецептором, де він запускає відповідні сигнальні шляхи в мозку. Завершивши дослідження, учені планують використати різні зшиті пептиди, щоби зрозуміти, як сигнальні функції, активовані взаємодією між релаксином-3 і RXFP3, впливають на фізіологічні функції організму та поведінку людини.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scisignal.abl5880