Головна Новини Психіатрія Фізичні вправи стимулюють ріст нейронів і перебудовують мозок, допомагаючи забути неприємне

22 травня, 2024

Фізичні вправи стимулюють ріст нейронів і перебудовують мозок, допомагаючи забути неприємне

Фізичні вправи стимулюють ріст нейронів і перебудовують мозок, допомагаючи забути неприємне

Дослідники з Університету Торонто, Канада, та Університету Кюсю, Японія, виявили, що посилене утворення нейронів і подальше переналаштування нейронних ланцюгів у гіпокампі за допомогою фізичних вправ або генетичних маніпуляцій допомагає забути неприємні, негативні моменти, пов’язані із вживанням наркотиків. Висновки, опубліковані в Molecular Psychiatry, можуть запропонувати новий підхід до лікування психічних захворювань, таких як посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) або наркозалежність.

Учені зосередилися на тому, як нейрогенез – процес утворення нових нейронів – у гіпокампі впливає на здатність забувати моменти про страх. Гіпокамп, структура мозку, важлива для формування спогадів, щодня виробляє нові нейрони в області, яка називається зубчастою звивиною. Нейрогенез важливий для формування нових спогадів, а також для забування неприємного. На думку психіатрів, це відбувається, коли нові нейрони інтегруються в нейронні ланцюги, створюються нові зв’язки, а старі втрачаються.

В експериментах гризунам створили шокові умови, й у результаті вони демонстрували поведінку, що нагадує ПТСР. Після чотирьох тижнів фізичних вправ виявили збільшення кількості новоутворених нейронів у їхніх гіпокампах, і, що важливо, поведінка гризунів, схожа на ПТСР, була менш серйозною, порівнюючи з тими, які не мали доступу до фізичних навантажень.

Також дослідницька група вивчила, чи може посилений нейрогенез і ремоделювання гіпокампа допомогти при інших психічних патологіях, де пам’ять відіграє важливу роль, наприклад, при розладах, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин. У людей, які борються з наркотичною залежністю, рецидив часто трапляється, коли є нагадування, наприклад, перебування в подібному середовищі, де вживався наркотик, викликає сильну тягу. У результаті фізичні вправи, а також генетичні методи для посилення нейрогенезу та ремоделювання гіпокампа знизили фізичну тягу до наркотичних речовин.

В експериментах фізичні вправи мали найсильніший вплив на зменшення симптомів посттравматичних стресових розладів і наркотичної залежності в мишей, і клінічні дослідження на людях показали такий самий ефект. У майбутньому вчені планують знайти препарат, який може посилити нейрогенез або ремоделювання гіпокампа, і сподіваються, що його можна буде дослідити як потенційний засіб для лікування посттравматичного стресового розладу та наркотичної залежності.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41380-024-02585-7