Головна Новини Психіатрія Дані експериментальних досліджень свідчать про роль антидепресантів у доставці ліків до мозку

3 червня, 2024

Дані експериментальних досліджень свідчать про роль антидепресантів у доставці ліків до мозку

Дані експериментальних досліджень свідчать про роль антидепресантів у доставці ліків до мозку

Із 1980-х років селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) були основою лікування депресії та інших психічних розладів у всьому світі, лише у Великобританії щорічно призначаються десятки мільйонів рецептів. Проте всі механізми їхньої дії та їхній ширший вплив на організм досі не повністю вивчені. Нещодавно у Molecular Psychiatry було опубліковано результати дослідження, у якому визначено ключовий біологічний процес, на який спрямовані СІЗЗС, і запропоновано використання цих препаратів для нових клінічних задач.

СІЗЗС були протестовані на різних типах клітин, вирощених у чашках Петрі, з використанням концентрацій препаратів, подібних до тих, які були виявлені в крові пацієнтів, які лікувалися від депресії. Несподіваною виявилась здатність клітин транспортувати ліки в навколишнє середовище та із нього за допомогою мембранного обміну під дією майже всіх антидепресантів . Крім того, одноразова ін’єкція антидепресанту флувоксаміну мишам дозволила флуоресцентній сполуці, яка зазвичай залишалася за межами мозку, накопичуватися всередині, долаючи гематоенцефалічний бар’єр.

Дані свідчать про те, що одноразової дози антидепресанту може бути достатньо для ефективного подолання гематоенцефалічного бар’єра для доставки інших ліків. Учені сподіваються, що їхнє відкриття може допомогти підвищити клінічну ефективність і знизити вартість нових ліків проти деменції, які на сьогодні недоступні для мільйонів людей, які їх потребують. Крім того, дослідники планують вивчити, чи можуть антидепресанти допомогти доставити ліки в інші важкодоступні частини організму.

Яким саме чином СІЗЗС контролюють обмін крізь мембрани, залишається незрозумілим, тому для з’ясування цих тонкощів на молекулярному рівні знадобиться співпраця з науковцями інших галузей медицини. Цілком можливо, що це дослідження може свідчити про початок абсолютно нового етапу для ліків 40-річної давнини – цього разу допомагаючи іншим препаратам виконувати свою роботу.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41380-024-02626-1