Головна Новини Психіатрія Олеацеїн, що міститься в оливках, проявляє антидепресантну дію

26 червня, 2024

Олеацеїн, що міститься в оливках, проявляє антидепресантну дію

Олеацеїн, що міститься в оливках, проявляє антидепресантну дію

Дослідники різних країн активно вивчають природні сполуки як потенційну альтернативу антидепресантам, які мають побічні дії та не завжди дають бажаний результат. Сполуки, які активують рецептор TrkB, становлять особливий інтерес, оскільки цей рецептор стимулює вироблення нейротрофічного фактора мозку (BDNF), молекули, яка відіграє вирішальну роль у профілактиці та лікуванні нейрозапалення і депресії. Олеацеїн, отриманий з оливок, вважається перспективним кандидатом для боротьби з депресією, спричиненою запаленням.

Нове дослідження, опубліковане в Cell Communication and Signaling, показало, що вплив олеацеїну на нейрони людини призводить до збільшення експресії гена BDNF. Ретельний генетичний аналіз виявив активацію клітинного циклу та процесів нейрогенезу (дозрівання нервових клітин) разом зі зменшенням запальної відповіді. Одна пероральна доза сполуки підвищувала експресію генів у мозку мишей, що свідчить про активацію рецептора TrkB. Тварини, які отримували пероральний препарат упродовж 10 днів поспіль, демонстрували меншу депресивну поведінку.

Введення сполуки також зменшувало гіперекспресію генів запальних цитокінів (Tnfα, Il1β та Il6) і скасовувало зниження експресії BDNF у гіпокампі мозку. Профілювання експресії генів гіпокампу головного мозку показало, що лікування олеацеїном регулює сигнальні шляхи, стимульовані BDNF/TrkB. Депресія – серйозний розлад психічного здоров’я, який вражає приблизно 3,8 % населення світу та щороку призводить до понад 700 000 смертей переважно через суїцид, тому здобуті висновки мають важливе значення для психіатрів.

Джерело: https://biosignaling.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12964-024-01691-x