Головна Новини Психіатрія Високий ІМТ у дитинстві збільшує ризик шизофренії в дорослому віці

18 вересня, 2024

Високий ІМТ у дитинстві збільшує ризик шизофренії в дорослому віці

Високий ІМТ у дитинстві збільшує ризик шизофренії в дорослому віці

Група медичних дослідників і лікарів із Китаю виявила зв’язок між дитячим ожирінням і шизофренією в дорослому віці. У своїй роботі, опублікованій у журналі Science Advances, учені проаналізували записи про здоров’я людей, які брали участь у двох великих генетичних дослідженнях. Науковці вивчали випадки ожиріння в дитинстві і потім аналізували, чи виникали в пацієнтів проблеми із психічним здоров’ям у дорослому віці. До патологій віднесли ОКР (обсесивно-компульсивний розлад), великий депресивний розлад, тривожні розлади, хворобу Альцгеймера та шизофренію. У результаті не виявили зв'язку між дитячим ожирінням і будь-якими проблемами психічного здоров'я, за винятком шизофренії.

Хоча точний механізм, що лежить в основі взаємозв’язку між ІМТ у дитинстві та шизофренією, залишається неясним, було запропоновано кілька можливих пояснень цього феномену. Одним із потенційних механізмів є те, що дитяче ожиріння може призвести до змін у структурі та функції мозку під час критичного періоду нейророзвитку, що спричиняє психічні розлади. Крім того, зміни у складі та функції кишкової мікробіоти, які часто пов’язані з ожирінням, також можуть відігравати певну роль у патогенезі шизофренії. Мікробіота і мозок контактують різними шляхами: за участю імунної системи, блукаючого нерва, ентеральної нервової системи, шляхом метаболізму триптофану, залучаючи мікробні метаболіти, такі як коротколанцюгові жирні кислоти, амінокислоти з розгалуженим ланцюгом і пептидоглікани.

Гіпоталамо-гіпофізарно-надниркова вісь, яка має вирішальне значення для регуляції реакції на стрес, може бути порушена в осіб із високим ІМТ, що призводить до підвищеного ризику шизофренії. Крім того, нові дані свідчать про те, що психосоціальні фактори, пов’язані з дитячим ожирінням, такі як соціальна стигматизація, знущання та міжособистісні конфлікти, сприяють розвитку психологічної вразливості, тим самим потенційно підвищуючи сприйнятливість до різних патологій.

За словами вчених, дослідження підкреслює важливість попередження ожиріння в дитинстві шляхом політики охорони здоров’я або програм, спрямованих на запобігання надмірній масі в дітей.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adq2452