Головна Новини Психіатрія Учені впевнені: псилоцибін дає довготривалий антидепресивний ефект, порівнюючи зі стандартними препаратами

24 вересня, 2024

Учені впевнені: псилоцибін дає довготривалий антидепресивний ефект, порівнюючи зі стандартними препаратами

Учені впевнені: псилоцибін дає довготривалий антидепресивний ефект, порівнюючи зі стандартними препаратами

Порівняння псилоцибіну (активного інгредієнта в деяких грибах) і селективного інгібітора зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) есциталопраму дало аналогічне довгострокове поліпшення симптомів депресії протягом 6 місяців. Однак пацієнти, які приймали псилоцибін, також повідомили про краще психосоціальне функціонування, відчуття більшого сенсу життя та психологічного зв’язку зі світом. Робота вперше представлена на конгресі ECNP (European College of Neuropsychopharmacology) у Мілані 21-24 вересня 2024 року. Щорічний конгрес ECNP є головною науковою зустріччю в Європі, що залучає приблизно 6000 психіатрів, неврологів і психологів з усього світу.

Псилоцибін є природною психоделічною сполукою, що виробляється понад 200 видами грибів. Псилоцибін сам по собі є біологічно неактивним, але організм швидко перетворює його на псилоцин, який має вплив на зміну свідомості, у деяких аспектах подібний до дії діетиламіду лізергінової кислоти (ЛСД). Загалом ефекти включають ейфорію, зорові та психічні галюцинації, зміни у сприйнятті, спотворене відчуття часу та духовні переживання.

Препарати СІЗЗС є одними з основних типів засобів, що використовують для лікування депресії. Однак майже третина пацієнтів не реагує на таку терапію, тому для них псилоцибін може бути необхідною альтернативою. Дослідники з Імперського коледжу в Лондоні провели 6-місячне дослідження за участю 59 пацієнтів із помірною та важкою депресією. 30 учасників отримали одноразову дозу псилоцибіну, 29 – шеститижневий курс есциталопраму. Кожна група мала однакову психологічну підтримку по 20 годин. Обидві групи продемонстрували значне покращення симптомів депресії, проте ті, хто отримував псилоцибін, повідомили про триваліший ефект та відсутність деяких побічних ефектів СІЗЗС (наприклад, зниження статевого потягу).

Девід Ерітцо, заступник керівника Центру психоделічних досліджень Імперського коледжу в Лондоні, застерігає: «Псилоцибін усе ще є експериментальним препаратом; він ще не схвалений для загального використання. Його вводять у суворо контрольованому та захищеному середовищі: ці запобіжні заходи не застосовуються під час рекреаційного використання психоделічних засобів, які відомі непередбачуваними та потенційно шкідливими наслідками, особливо для вразливих людей, які мають проблеми із психічним здоров’ям». Учені сподіваються, що їхні висновки створять підґрунтя для подальших експериментів зі сполукою.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(24)00378-X/fulltext