Головна Новини Психіатрія Новий препарат для лікування шизофренії обнадіює експертів

30 вересня, 2024

Новий препарат для лікування шизофренії обнадіює експертів

Новий препарат для лікування шизофренії обнадіює експертів

Новий тип ліків, який допомагає боротися із шизофренією, був схвалений у четвер, 26 вересня, Управлінням із контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). Cobenfy (ксаномелін / троспію хлорид) є засобом для полегшення галюцинацій і «голосів», які руйнують життя пацієнтів із шизофренією, без супутнього збільшення ваги та загальмованості, що чинять інші препарати. За шизофренії зниження рівня дофаміну в мезокортикальному шляху пов’язано з когнітивними порушеннями, а підвищення вмісту цього нейромедіатора в мезолімбічному шляху – із маячінням і галюцинаціями. Cobenfy впливає на дофамін, але опосередковано, через холінергічні рецептори, змінюючи активність іншого нейромедіатора – ацетилхоліну.

«Цей препарат застосовує новий підхід до лікування шизофренії за останні десятиліття, – заявила Тіффані Фаркіоне, одна з директорів FDA. – Наше схвалення пропонує нову альтернативу антипсихотичним препаратам, які раніше призначали хворим на шизофренію». Два клінічних випробування підтвердили високу ефективність препарату, показавши, що він може значно зменшити симптоми у пацієнтів. Побічні ефекти зазвичай включають нудоту, блювання, діарею, закрепи, затримку сечі та проблеми з печінкою, проте ці симптоми майже не виникають під час лікування хворих новим препаратом, що є додатковою перевагою ліків.

Оскільки дофамін регулює складні рухи (зокрема, через активацію рецепторів в екстрапірамідній системі зростає рухова активність і знижується гіпертонус м’язів), у дослідників були занепокоєння, що препарат негативно впливатиме на м’язову систему. Як повідомляє Times, компанія Bristol Myers Squibb, що виготовляє препарат, заявила, що провела окремі дослідження на пацієнтах, які приймали Cobenfy протягом року. Ці випробування довели, що у хворих не розвивалися метаболічні зміни чи будь-які ознаки рухових розладів. Компанія заявила, що планує опублікувати ці результати цього року. Вагомим недоліком Cobenfy є вартість препарату: вона становитиме для пацієнтів 1850 доларів на місяць, тобто понад 20 000 доларів на рік.

Джерело: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-drug-new-mechanism-action-treatment-schizophrenia