Головна Новини Психіатрія Майндфулнес проти антидепресантів - що, на думку доказової медицини, краще допомагає за тривожних розладів?

21 жовтня, 2024

Майндфулнес проти антидепресантів - що, на думку доказової медицини, краще допомагає за тривожних розладів?

Майндфулнес проти антидепресантів - що, на думку доказової медицини, краще допомагає за тривожних розладів?

Техніка майндфулнес, або усвідомленість (повна назва Mindfulness-based stress reduction (MBSR) – зниження стресу за допомогою усвідомленості, – виявилася такою ж ефективною, як і антидепресант есциталопрам, для зменшення симптомів різних тривожних розладів. Об’єднане дослідження під керівництвом Національного інституту психічного здоров’я в Бетесді, штат Меріленд, США, заявляє, що MBSR може запропонувати важливу альтернативу фармації для лікування тривожних розладів зі значно меншою кількістю побічних ефектів.

Техніка MBSR уперше була створена у 1970-х роках як метод контролю власних емоцій, відчуття тіла та способу знизити тривогу. MBSR – це восьмитижнева програма, що проводиться сертифікованими тренерами і складається із щотижневих групових зустрічей (2,5-годинні заняття) й одноденного ретриту (усамітнення) між шостим і сьомим тижнями, а також домашнього завдання (45 хвилин щоденно: медитації, відчуття власного тіла та прості пози йоги).

Тривожні розлади вражають мільйони людей і часто лікуються селективними інгібіторами зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС). Хоча СІЗЗС можуть бути ефективним засобом протидії симптомам, для них також існує можливість розвитку побічних ефектів, як-от нудота, головні болі, сухість у роті, надмірне потовиділення, безсоння та втома.

У новому дослідженні взяли участь 276 дорослих із різними тривожними розладами (включно з агорафобією, страхом перед простором, панічним розладом, генералізованим тривожним розладом і соціальним тривожним розладом). Учасники були випадковим чином розподілені або на програму MBSR, або на лікування есциталопрамом. Група MBSR відвідувала щотижневі сеанси, засновані на техніках медитації усвідомленості, тоді як група есциталопраму отримувала препарат у дозі від 10 до 20 мг на день під регулярними клінічними спостереженнями. Дослідники використовували кілька стандартизованих шкал для вимірювання тривоги, депресії та якості життя, зручних як для пацієнтів, так і для клініцистів.

Результати показали, що обидві групи зазнали подібного зменшення симптомів тривоги протягом періоду дослідження. Не було виявлено суттєвих відмінностей між MBSR та есциталопрамом у загальному зниженні тривоги до 8 тижня, первинної кінцевої точки дослідження. Частота побічних ефектів була єдиною значущою різницею між двома методами лікування. Майже 79 % учасників групи препарату повідомили про принаймні один побічний ефект, пов’язаний із дослідженням, порівнюючи з лише 15 % у групі усвідомленості. Здобуті результати підтверджують ефективність використання техніки MBSR як надійного способу лікування тривожних розладів із меншими ризиками, що є переконливим аргументом для його ширшого застосування у клінічних умовах.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2824672