Головна Новини Пульмонологія Катаракта: нова гіпотеза, що пояснює походження захворювання

18 лютого, 2021

Катаракта: нова гіпотеза, що пояснює походження захворювання

Катаракта: нова гіпотеза, що пояснює походження захворювання

Катаракта є найбільш поширеним офтальмологічним недугом у людей. Однак точні процеси, що призводять до цієї патології, до кінця не вивчені. Команда дослідників із Технічного університету Мюнхена (TUM) тепер виявила, що склад білків у кришталику відіграє вирішальну роль. Такі висновки суперечать переважаючій думці в цій галузі.

Клітини у кришталику складаються з висококонцентрованого білкового розчину, який зазвичай прозорий. «Коли баланс білків у кришталику порушується, вони з'єднуються, і лінза мутніє, – говорить професор Йоганнес Бухнер, завідувач кафедри біотехнологій у TUM. – Це призводить до стану, відомого як катаракта».

Помутніння може мати різні причини. Оскільки білки у кришталику утворюються ще під час ембріонального розвитку і не замінюються протягом життя, пошкодження можуть накопичуватися роками і зрештою викликати помутніння кришталика. Саме тому катаракта виникає в основному у літніх людей. Але в деяких випадках ця патологія є генетично обумовленою. Тоді катаракта виявляється при народженні або розвивається в дитинстві.

Нестійкі білки негайно усуваються

Дослідники вивчили генетичні ураження очей на моделях мишей.

До сьогодні переважала думка, що лише дефектні білки в оці з’єднувалися один з одним і утворювали грудки. Але команда Бухнера показала, що у мишей із «генетичною катарактою» це було не так. «Ми виявили, що мутованих, нестабільних білків у кришталику не було, – пояснює Бухнер. – Вони негайно ліквідовуються. Замість цього склеюються «здорові» білки. Наша модель, заснована на цих нових уявленнях, говорить про те, що важливий баланс між різними білками або їх співвідношеннями. Коли один із цих компонентів відсутній, інші взаємодіють і утворюють грудки».

Важливий крок для лікування катаракти

Багато досліджень були проведені, щоб зрозуміти причини катаракти. «Але ніколи раніше не було такого всебічного дослідження кришталиків у мишей, де порівнювали здорові популяції і групи з генетично обумовленою катарактою», – акцентував Йоганнес Бухнер. Нові ідеї є важливим кроком у пошуках нових методів лікування катаракти. Найпоширенішим методом є хірургічне втручання, при якому імплантуються штучні лінзи.

«Якщо ж ми розуміємо, що саме відбувається, то також можемо думати про консервативні способи лікування, щоб відновити баланс білків у кришталику ока, – говорить Бухнер. – Але на нас ще чекає тривалий шлях, адже спершу ми повинні показати, що запропонована модель також стосується людського ока».

Джерело: Cataracts: New model explains origins of the eye condition -- ScienceDaily