Головна Новини Пульмонологія Процес, який відновлює пошкоджені клітини слуху

7 липня, 2023

Процес, який відновлює пошкоджені клітини слуху

Процес, який відновлює пошкоджені клітини слуху

Дослідники зі Школи медицини Університету Вірджинії виявили, як клітини, які дають змогу чути, можуть відновлюватися після пошкодження, і цей винахід може бути корисним у пошуках способів лікування та запобігання втраті слуху.

Клітини, які містяться у внутрішньому вусі, важливі як для здатності чути, так і для відчуття рівноваги. Вони відомі як волоскові клітини, оскільки вкриті структурами, схожими на волосся, останні служать механічними антенами для виявлення звуку. Відомо, що коли слухові волоскові клітини гинуть, вони зникають назавжди, але нове дослідження UVA Health показує, що ці тендітні структури можуть самостійно відновлюватися після пошкоджень, спричинених гучними звуками чи іншими формами стресу.

Тривалий вплив гучного шуму шкодить волосковим клітинам різними способами, один із них – це пошкодження серцевини. Ці структури відомі як стереоцилії, і нове дослідження демонструє процес їх відновлення. Волоскові клітини розгортають білок XIRP2, який може бути чутливим до пошкодження ядер, які складаються з речовини під назвою актин. Було виявлено, що XIRP2 спочатку відчуває пошкодження, потім мігрує до місця травми та відновлює ядра, заповнюючи новим актином. Прогалини в слухових клітинах мишей значною мірою відновлюються протягом 1 тижня після впливу травматичного шуму шляхом включення щойно синтезованого актину. Розуміння та використання внутрішніх механізмів, за допомогою яких волоскові клітини протидіють зношенню, матиме вирішальне значення для визначення шляхів запобігання віковій втраті слуху. Крім того, ці знання потенційно впливають на пов’язані із цим захворювання, такі як хвороба Альцгеймера та інші стани деменції.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-07-scientists-cells.html