Головна Новини Пульмонологія Дослідники ідентифікують ліпідний судинний «поштовий індекс»

16 серпня, 2023

Дослідники ідентифікують ліпідний судинний «поштовий індекс»

Дослідники ідентифікують ліпідний судинний «поштовий індекс»

Дослідники з Ратгерського інституту раку та медичної школи Рутгерса в Нью-Джерсі виявили перший ліпідний судинний «поштовий індекс» у легенях. Доставлення ліків туди, де вони потрібні в людському організмі, має вирішальне значення для успішного лікування захворювань, включаючи рак. Одним із завдань команди було ідентифікувати унікальні білкові рецептори, які присутні на поверхні кровоносних судин у певних місцях тіла, які діють як «служби доставки» ліків. Ці «поштові індекси» можуть бути фізично з’єднані з лігандом, таким як невеликий білок або антитіло, які можна використовувати, щоби направляти та доставляти препарати.

До цього дослідження усі такі тіла були білками. Нове відкриття розкриває раніше нерозпізнану ліпідну мережу в кровоносних судинах і знаменує початок використання інакших можливостей для покращеної діагностики та лікування. Висновки будуть корисними пацієнтам із важкими респіраторними захворюваннями, такими як емфізема, COVID-19, ХОЗЛ і рак легенів.

У 2008 році дослідники виявили пептид-ліганд, який зв’язувався з поверхнею ендотеліальних клітин легеневих судин і міг доставляти сигнал про смерть клітини безпосередньо в легені мишей. Однак їхні звичайні біохімічні та генетичні методи не змогли ідентифікувати відповідну молекулу, з якою зв’язувався ліганд.

«Поштовий індекс» ліпідів, який виявили на кровоносних судинах легенів, має назву С16-церамід (також відомий як пальмітоілцерамід). Він належить до родини близькоспоріднених молекул ліпідів, які виконують багато важливих клітинних функцій. Серед них – допомога вірусам, таким як Ебола та SARS-CoV-2, проникнути в клітини, а також спровокувати загибель клітин. Давно відомо, що підвищення рівня церамідів пов’язане з багатьма захворюваннями легенів. Таким чином, С16-церамід представляє невивчений досі шлях для багатьох різних діагностичних або терапевтичних застосувань.

У подальшому вчені планують зосередитися на відкритті більшої кількості ліпідних кодів у кровоносних судинах, які мають відношення до інших структур, зокрема пухлин, як спосіб кращого націлювання на протиракові ліки і працюватимуть над подальшим перетворенням цих відкриттів на справжнє клінічне застосування для пацієнтів.

Джерело: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2220269120