Головна Новини Пульмонологія В Україні вперше впроваджуються квантиферонові тести для діагностики туберкульозу

18 жовтня, 2023

В Україні вперше впроваджуються квантиферонові тести для діагностики туберкульозу

В Україні вперше впроваджуються квантиферонові тести для діагностики туберкульозу

ВООЗ оцінює, що приблизно чверть населення світу інфікована мікобактеріями туберкульозу й може бути носієм латентної туберкульозної інфекції. Відповідно до статистики,  у 2022 році в Україні кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз, включно з його рецидивами, становила 18 510, або 45,1 на 100 000 населення, що на 2,5 % більше показника 2021 року (18 241, або 44,0 на 100 000 населення). Найбільше випадків виявили в Дніпропетровській, Одеській, Закарпатській і Кіровоградській областях. Було зафіксовано 148 хворих серед працівників закладів надання медичної допомоги (у 2021 році цей показник був майже таким самим – 152).

Нещодавно спільними зусиллями МОЗ і Центру громадського здоров’я було закуплено матеріали для діагностики 1000 осіб за допомогою квантиферонових тестів. 9 пілотних областей проводять таке дослідження з вересня 2023 року: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та м. Київ. Аби допомогти людям, які перебувають у зоні ризику, планують закупити такі тести для всієї країни у 2024 році.

Аналіз вивільнення гамма-інтерферону (IGRA) – діагностичний інструмент латентної туберкульозної інфекції. Він є сурогатним маркером інфекції Mycobacterium tuberculosis, що вказує на клітинну імунну відповідь за наявності збудника. QuantiFERON, також відомий як QFT, є зареєстрованою торговою маркою аналізу гамма-інтерферону для діагностики туберкульозу, виготовленою компанією QIAGEN. QFT – це аналіз цільної крові на основі імуноферментного дослідження, який використовує пептиди із трьох антигенів туберкульозу (ESAT-6, CFP-10 і TB7.7). Результат повідомляється як кількісне визначення IFN-гамма в міжнародних одиницях (МО) на мл. Особа вважається позитивною на інфекцію M. tuberculosis, якщо відповідь IFN-гамма на антигени туберкульозу перевищує порогове значення тесту. Переваги тесту: одноразове відвідування пацієнта для взяття зразка крові; результати можуть бути доступні протягом 24 годин; аналіз не посилює відповіді, виміряні наступними тестами, що може статися з туберкуліновими шкірними пробами; на результати не впливає попередня вакцинація БЦЖ.

Джерело: https://phc.org.ua/news/derzhava-upershe-vprovadzhue-innovaciyni-kvantiferonovi-testi-dlya-viyavlennya-tuberkuloznoi