Головна Новини Пульмонологія Клінічні дослідження показують, що дупілумаб зменшує тяжкість ХОЗЛ для пацієнтів із запаленням 2 типу

21 травня, 2024

Клінічні дослідження показують, що дупілумаб зменшує тяжкість ХОЗЛ для пацієнтів із запаленням 2 типу

Клінічні дослідження показують, що дупілумаб зменшує тяжкість ХОЗЛ для пацієнтів із запаленням 2 типу

Пацієнти із хронічним обструктивним захворюванням легень із запаленням типу 2 незабаром можуть отримати доступ до нового препарату – дупілумабу. Під час третьої фази клінічного дослідження засіб продемонстрував швидке та стійке покращення стану пацієнтів, повідомляють науковці у New England Journal of Medicine. Це моноклональне антитіло є першим біологічним препаратом, який покращує клінічні результати при ХОЗЛ. Дані, що підтверджують використання дупілумабу при ХОЗЛ, будуть переглянуті Управлінням із харчових продуктів і медикаментів США в червні.

Через 12 тижнів від початку застосування дупілумабу у дорослих із ХОЗЛ спостерігалося покращення показників захворювання, які вимірювалися значно нижчою річною частотою загострень і суттєво кращою функцією легень, ніж у тих, які отримували плацебо. Ефект зберігався впродовж 52-тижневого випробувального періоду. Із погляду безпеки, кількість побічних ефектів була подібною між групами плацебо та лікування і відповідала визначеному профілю дупілумабу. Дослідженням спільно керували вчені з Англії (Сурья Бхатт, доктор медичних наук в Університеті Алабами в Бірмінгемі) та Німеччини (Клаус Рабе, доктор медичних наук в LungenClinic Grosshansdorf). В експериментах узяли участь 470 пацієнтів у групі дупілумабу та 465 пацієнтів у групі плацебо віком від 40 до 85 років.

ХОЗЛ проявляється кашлем і утрудненим диханням. Традиційно патологію вважали захворюванням, спричиненим переважно нейтрофільним запаленням. Проте приблизно від 20 % до 40 % пацієнтів із ХОЗЛ мають запалення 2 типу, яке зазвичай проявляється підвищеним рівнем еозинофілів у крові. Поточне рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження було необхідне для підтвердження результатів першого дослідження для пацієнтів із ХОЗЛ із кількістю еозинофілів крові 300 клітин на мікролітр або вище та підвищеним ризиком загострення, незважаючи на те, що вони отримували максимальну, потрійну інгаляційну терапію. Результати дослідження були представлені на міжнародній конференції Американського торакального товариства у травні 2024 року в Сан-Дієго, штат Каліфорнія, й одночасно опубліковані в журналі New England Journal of Medicine.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2401304