Головна Новини Пульмонологія Dupixent - новий препарат для лікування хронічного обструктивного захворювання легень

3 жовтня, 2024

Dupixent - новий препарат для лікування хронічного обструктивного захворювання легень

Dupixent - новий препарат для лікування хронічного обструктивного захворювання легень

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США затвердило Dupixent (дупілумаб) як препарат для дорослих із недостатньо контрольованим хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ) і еозинофільним фенотипом. Схвалення ґрунтувалося на результатах двох ключових досліджень третьої, останньої фази, у яких порівнювали ефективність Dupixent (468 і 470 учасників відповідно) із плацебо (471 і 465 учасників відповідно).

Dupixent – це людське моноклональне антитіло, яке пригнічує передачу сигналів шляхів IL4 та IL13 і не є імунодепресантом. Інтерлейкіни цих типів є ініціаторами запалення при ХОЗЛ. Препарат уже дозволено для використання у ЄС і США для лікування атопічного дерматиту, астми та інших запальних захворювань. Застосування препарату асоціювалося зі зниженням річної частоти помірних або важких загострень ХОЗЛ протягом 52 тижнів, порівнюючи із плацебо, на 30 % і 34 % відповідно. Також у групі пацієнтів, які використовували Dupixent, спостерігалися значні покращення об’єму форсованого видиху після застосування бронходилятаторів.

ХОЗЛ проявляється кашлем і утрудненим диханням. Традиційно патологію вважали захворюванням, спричиненим переважно нейтрофільним запаленням. Проте приблизно від 20 % до 40 % пацієнтів із ХОЗЛ здебільшого мають запалення 2 типу, яке зазвичай проявляється підвищеним рівнем еозинофілів у крові. Найпоширенішими побічними явищами (>2 %), що найчастіше спостерігалися в пацієнтів, які отримували Dupixent, були вірусна інфекція, головний біль, назофарингіт, біль у спині, діарея, артралгія, інфекція сечовивідних шляхів, реакція на місцеве введення, риніт, еозинофілія, зубний біль і гастрит.

Джерело: https://www.sanofi.com/en/media-room/press-releases/2024/2024-09-27-13-35-00-2954551