Головна Новини Ревматологія Виявлено тригер небезпечного запалення при системному червоному вовчаку та дегенерації жовтої плями

13 грудня, 2021

Виявлено тригер небезпечного запалення при системному червоному вовчаку та дегенерації жовтої плями

Виявлено тригер небезпечного запалення при системному червоному вовчаку та дегенерації жовтої плями

Дослідники з Медичної школи Університету Вірджинії (США) зробили відкриття, що пов’язує аутоімунне захворювання системний червоний вовчак та дегенерацію жовтої плями, яка призводить до сліпоти. Вчені виявили, що ці два захворювання мають спільний фактор, що викликає небезпечне запалення. «Ми були дуже здивовані зв’язком між вовчаком та дегенерацією жовтої плями, – сказав Джаякрішна Амбаті, директор Центру перспективних досліджень зору Університету Вірджинії. – Схоже, новий запальний шлях, який ми ідентифікували, може бути терапевтичною ціллю при багатьох хронічних захворюваннях».

Дослідники виявили невідому роль інфламасоми – агента імунної системи під назвою NLRC4-NLRP3. Інфламасоми відіграють важливу роль у формуванні захисних сил організму, в тому числі від вірусів та бактерій.

Однак дослідники виявили, що при вовчаку та атрофічній дегенерації жовтої плями зазначена інфламасома сприяє небезпечному запаленню. При вовчаку вона бере участь у гіперактивній імунній відповіді, яка призводить до таких симптомів, як біль у суглобах, висип, лихоманка тощо. Водночас при дегенерації жовтої плями інфламасома спричиняє запалення, що руйнує світлочутливі клітини сітківки ока.

Було виявлено, що інфламасома запускається в дію особливим класом генетичного матеріалу – так званими SINE-РНК. Цей тип РНК становить понад 10 % наших геномів та активується у відповідь на клітинні стреси, такі як інфекції, генетичні ушкодження та старіння. Було встановлено, що кількість SINE-РНК підвищується як при дегенерації жовтої плями, так і при вовчаку.

На думку дослідників, отримані дані можуть сприяти розробці нових методів лікування зазначених захворювань та інших станів. Зокрема, очікується, що препарати під назвою камувудини, які блокують інфламасому NLRC4-NLRP3, проходитимуть клінічні випробування вже у 2022 році.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211208094926.htm