Головна Новини Ревматологія Аніфролумаб отримав «зелене світло» для схвалення у країнах Європейського Союзу

21 грудня, 2021

Аніфролумаб отримав «зелене світло» для схвалення у країнах Європейського Союзу

Аніфролумаб отримав «зелене світло» для схвалення у країнах Європейського Союзу

Комітет Європейського агентства з лікарських засобів рекомендував зареєструвати аніфролумаб як додаткове лікування для дорослих із помірним і тяжким активним системним червоним вовчаком із позитивними аутоантитілами, незважаючи на стандартну терапію.

Аніфролумаб – моноклональне антитіло, яке зв’язується із субодиницею 1 рецептора інтерферону І типу і таким чином блокує біологічну активність інтерферонів І типу. Препарат було схвалено Управлінням із контролю якості харчових продуктів і медикаментів США (FDA) у липні 2021 року.

Рекомендації щодо застосування аніфролумабу ґрунтуються на його здатності викликати клінічну реакцію на 52-му тижні за результатами комплексної оцінки на основі індексу Британської групи з вивчення системного червоного вовчаку (BICLA), яка визначається як покращення всіх доменів органів із помірною або тяжкою активністю системного червоного вовчаку на початковому етапі.

Виробник біологічного препарату Сафнело (Saphnelo) компанія AstraZeneca повідомила, що аніфролумаб буде доступний у вигляді концентрату 300 мг для розчину для інфузій.

Найпоширенішими побічними реакціями при використанні аніфролумабу є інфекція верхніх дихальних шляхів, бронхіт, реакція, пов’язана з інфузією, та оперізуючий герпес (Herpes zoster). При цьому саме оперізуючий герпес є найпоширенішою серйозною побічною реакцією при застосуванні препарату.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/965126?src