Головна Новини Ревматологія Інгібітори JAK пропонують ефективний і зручний варіант лікування артриту

6 листопада, 2023

Інгібітори JAK пропонують ефективний і зручний варіант лікування артриту

Інгібітори JAK пропонують ефективний і зручний варіант лікування артриту

Ревматоїдний артрит (РА) – це хронічне системне запальне захворювання, що характеризується болем у суглобах, набряком і прогресуючим ураженням. Без лікування РА може спричинити значний біль, деформацію кісткових з’єднань, втрату їхньої функції та погіршення загальної якості життя. Метотрексат був протиревматичним препаратом першої лінії з кінця 1990-х років і залишається ним досі. Незважаючи на збільшення дози препарату, не всі пацієнти досягають ремісії захворювання або стану його низької активності. Приблизно 30 % припиняють прийом метотрексату протягом першого року після початку лікування через недостатню ефективність або небажані побічні ефекти.

Потреба в оновленні терапії спонукала до розробки нового класу пероральних інгібіторів янус-кінази (JAKі), який продемонстрував вражаючу ефективність. Відзначається не тільки переконливе зменшення кількості опухлих суглобів, але й помітне швидке зменшення показників болю та надійний зупиняючий ефект при тривалому рентгенографічному прогресуванні. Проте поява класу JAKi на ринку була сприйнята ревматологами з обережністю, враховуючи сигнали безпеки щодо основних побічних серцево-судинних ефектів і злоякісних новоутворень.

Три інгібітори JAK – тофацитиніб (Xeljanz), барицитиніб (Olumiant) та упадацитиніб (Rinvoq) – схвалені у Сполучених Штатах Америки. Але тоді, коли ці препарати довели свою ефективність у клінічних випробуваннях, виникали питання щодо того, чи будуть такі ж успішні результати в реальному житті. Нові результати, опубліковані 1 листопада в журналі Rheumatology, розвіюють занепокоєння. Дослідники з Японії виявили, що пацієнти, які приймали будь-який зі схвалених інгібіторів JAK, загалом почувалися добре. У цілому приблизно в однієї третини спостерігалася ремісія РА протягом шести місяців, а понад 80 % досягли мети «низької активності захворювання», коли симптоми в основному контролюються.

Джерело: https://www.mdpi.com/2077-0383/12/20/6690