Головна Новини Ревматологія Винайдено новий нанопрепарат на основі альдегіду із кориці для лікування ревматоїдного артриту

17 липня, 2024

Винайдено новий нанопрепарат на основі альдегіду із кориці для лікування ревматоїдного артриту

Винайдено новий нанопрепарат на основі альдегіду із кориці для лікування ревматоїдного артриту

Велика дослідницька група на чолі із науковцями з медичного факультету Університету Гонконгу розробила новий нанопрепарат на основі альдегіду із кориці –- поширеної харчової добавки, що чинить протизапальну дію. За допомогою інноваційних методик дослідники створили наночастинки розміром до 100 нм, які доставляють терапевтичні агенти точно до запалених ділянок, тому проявляють більш виражену дію та чинять менше небажаних ускладнень. Розробку вчених було відзначено Золотою медаллю на Міжнародній виставці винаходів у Женеві. Результати дослідження були опубліковані в Advanced Healthcare Materials, і на основі цієї роботи була подана заявка на патент.

Альдегід із кориці – це органічна сполука з формулою C9H8O, що міститься в корі коричних дерев та інших видів роду Cinnamonum, а також надає кориці характерного смаку та запаху. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів схвалило альдегід як харчову добавку, що свідчить про її біобезпеку. Сполука виявляє протизапальну та антиоксидантну активність, регулюючи запальні сигнальні шляхи та впливаючи на вільні радикали. Однак клінічне застосування альдегіду обмежене його нестабільністю через швидке окислення альдегідної групи, погану розчинність і неселективність до точок прикладання сполуки.

Ревматоїдний артрит є поширеним хронічним запальним розладом, спричиненим порушенням регуляції імунної відповіді. Від патології страждає близько 1 % населення світу. Сучасні стратегії лікування передбачають використання протизапальних препаратів (нестероїдні протизапальні препарати, стероїди та інші біологічні агенти), у важких випадках може знадобитися хірургічне втручання. За допомогою хімічної модифікації дослідницька група перетворила альдегід із кориці на полімерні проліки, що реагують на активні форми кисню. Проліки – неактивні препарати, що починають діяти після біотрансформації в організмі.

В експериментах на двох моделях мишей із ревматоїдним артритом і виразковим колітом виявили, що наночастинки ефективно накопичуються на запалених ділянках після внутрішньовенної ін’єкції. Наночастинки вивільняли альдегід із кориці у відповідь на високі концентрації активних форм кисню в запалених місцях, що полегшувало прогресування запалення шляхом інгібування надмірного виробництва прозапальних цитокінів. Учені зараз працюють над розробленням пероральної лікарської форми альдегіду із кориці для полегшення використання пацієнтами.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adhm.202301394