Головна Новини Ревматологія Нові рекомендації EULAR містять оновлені стратегії лікування системної склеродермії

17 жовтня, 2024

Нові рекомендації EULAR містять оновлені стратегії лікування системної склеродермії

Нові рекомендації EULAR містять оновлені стратегії лікування системної склеродермії

Системна склеродермія (СС) – це рідкісне захворювання сполучної тканини з автоімунним і судинним ураженням. Основною ознакою є фіброз тканин і судин, що може призводити до різних проявів на шкірі та внутрішніх органах. Ця особливість робить хворобу різноманітною як за симптомами, які вона спричиняє, так і за методами лікування. Треба зазначити, що СС іноді називають склеродермією, але цей термін стосується лише ураження шкіри. Оскільки нешкірні прояви мають суттєве значення, у нових рекомендаціях перевагу надають терміну «системна склеродермія».

Остання версія рекомендацій була опублікована у 2017 році, але з того часу були розроблені нові методи лікування та проведено багато клінічних досліджень. Щоби вирішити цю проблему, EULAR, Європейський альянс ревматологічних асоціацій, переглянув і оновив рекомендації. Оновлення, опубліковані в жовтневому номері журналу Annals of Rheumatic Diseases, містять 22 індивідуальні рекомендації, розділені на дев’ять ключових категорій. У 2017 році таких рекомендацій було лише 16.

Нові рекомендації зосереджені на восьми ключових проявах СС, а також розглядають людей із незадовільним прогнозом. Перша група рекомендацій стосується людей із синдромом Рейно, вазоспастичним станом, коли дрібні кровоносні судини поблизу поверхні шкіри не забезпечують потребу в кровопостачанні. Далі йдуть спеціальні рекомендації для людей, у яких СС викликає виразки на пальцях, потім для пацієнтів із легеневою артеріальною гіпертензією і для хворих зі склеродермічним нирковим кризом, при якому раптове підвищення артеріального тиску пов’язане зі швидким зниженням функції нирок. Інші прояви включають фіброз або потовщення шкіри, інтерстиціальне захворювання легень, шлунково-кишкові прояви та артрит.

Нові рекомендації відображають результати кількох клінічних випробувань із демонстрацією ефективності як синтетичної, так і біологічної терапії в різних підгрупах пацієнтів. Універсальну стратегію неможливо застосувати для лікування СС, адже для прийняття обґрунтованого рішення необхідно враховувати тривалість захворювання, супутню патологію, особливості пацієнта, місцеву доступність і вартість ліків. EULAR впевнений, що нові рекомендації надають найсучасніші вказівки для лікарів у всьому світі, які допомагають вести всіх пацієнтів із СС згідно із принципами доказової медицини.

Джерело: https://ard.bmj.com/content/early/2024/10/10/ard-2024-226430