Головна Новини Терапія та сімейна медицина Оприлюднені часткові результати дослідження безпеки тофацитинібу

2 лютого, 2021

Оприлюднені часткові результати дослідження безпеки тофацитинібу

Оприлюднені часткові результати дослідження безпеки тофацитинібу

Згідно з частковими результатами дослідження безпеки тофацитинібу, оголошеними минулого тижня, рутинне застосування даного препарату призвело до збільшення кількості злоякісних новоутворень і несприятливих серцево-судинних подій у пацієнтів старшого віку з ревматоїдним артритом (РА) у порівнянні з лікуванням інгібітором фактора некрозу пухлини (іTNF).

Постмаркетингове дослідження, відоме як ORAL Surveillance, почалося 2014 року з метою оцінки безпеки інгібітора янус-кінази (JAK) тофацитинібу порівняно з іTNF у пацієнтів із РА у віці ≥ 50 років, принаймні з одним додатковим фактором серцево-судинного ризику. У дослідженні взяли участь 4362 учасники, які були рандомізовані або до добових доз 5 мг (n = 1455) і 10 мг (n = 1456) тофацитинібу, або іTNF (n = 1451): адалімумаб призначали пацієнтам у Сполучених Штатах Америки, Канаді та Пуерто-Ріко, етанерцепт  – в інших країнах. Під час аналізу були об'єднані несприятливі події для всіх пацієнтів із груп тофацитинібу. 

Загалом у 135 пацієнтів розвинулися основні несприятливі серцево-судинні події (НССП) та у 164 –  злоякісні пухлини (без урахування раку шкіри). Захворюваність на злоякісні пухлини була значно вищою у групі тофацитинібу порівняно з групою TNFi (1,13 проти 0,77 на 100 пацієнто-років). Поширеність НССП також була вищою в об'єднаній групі тофацитинібу (0,98 проти 0,73 на 100 пацієнто-років).

У групі тофацитинібу серед НССП найчастіше повідомлялося про інфаркт міокарда, і серед злоякісних пухлин зареєстровано найбільше випадків раку легень. Факторами ризику розвитку зазначених ускладнень були зокрема старший вік і куріння.

У лютому 2019 року пацієнти із групи тофацитинібу (10 мг) були переведені на режим дозування 5 мг через підвищений ризик емболії легеневої артерії і смерті.

Тофацитиніб був схвалений для лікування РA в листопаді 2012 року, хоча під час клінічних випробувань було відзначено занепокоєння щодо серйозних побічних ефектів, і у підсумку до етикетки препарату було додано відповідне попередження.

Повні результати дослідження ORAL Surveillance, яке має вирішити питання безпеки щодо легеневої емболії та смертності, а також даних про ефективність, ще не оприлюднені.

Джерело: Tofacitinib for RA Misses the Mark in Safety Study (medscape.com)