Головна Новини Терапія та сімейна медицина 4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого, 2021

4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями у світі проголошено Всесвітнім днем боротьби проти раку.

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України спільно із провідними експертами галузі розробили Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року, впровадження якої розпочнеться найближчим часом.

Через слабку обізнаність населення про симптоми та перебіг онкологічних захворювань та обмежений доступ до обстежень для ранньої діагностики виявлення значної кількості злоякісних новоутворень відбувається вже на пізніх стадіях. У межах Програми медичних гарантій держава гарантує пацієнтам безоплатні послуги з діагностики та лікування онкологічних захворювань. До неї зокрема включені мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, які може пройти кожен громадянин України. 

Крім того, у МОЗ України затверджено номенклатури лікарських засобів, що централізовано закуповуватимуться у 2021 році для лікування дорослих з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями.

Джерело: Максим Степанов: МОЗ розробило Національну стратегію контролю онкозахворювань до 2030 року (moz.gov.ua)