Головна Новини Терапія та сімейна медицина Оральні контрацептиви можуть знизити ризик раку яєчників та ендометрію через 35 років після припинення їх застосування

5 лютого, 2021

Оральні контрацептиви можуть знизити ризик раку яєчників та ендометрію через 35 років після припинення їх застосування

Оральні контрацептиви можуть знизити ризик раку яєчників та ендометрію через 35 років після припинення їх застосування

За результатами дослідження, в якому взяли участь понад 250 000 жінок, використання оральних контрацептивів (ОК) пов'язане зі зниженням ризику раку яєчників і ендометрію через 3 десятиліття після припинення їх застосування.

Водночас використання контрацептивів пов'язане з короткочасним підвищенням ризику розвитку раку молочної залози під час їх прийому або невдовзі після припинення, хоча абсолютний ризик раку молочної залози після припинення є надзвичайно малим, з’ясували вчені.

Дослідження проводилося Торгні Карлссон, доктором наук, дослідником кафедри імунології, генетики та патології в Університеті Уппсали (Швеція), а також колегами та опубліковане в Cancer Research.

Щоб вивчити часозалежні ефекти між тривалим використанням ОК і ризиком раку, дослідники вивчили дані 256 661 жінки з бази даних U.K. Biobank, які народилися між 1939 і 1970 рр. Дослідники визначили діагнози раку, використовуючи інформацію з національних реєстрів, і самостійно повідомили дані до березня 2019 року.

Серед жінок, включених до дослідження, 82 % використовували ОК в минулому або на час дослідження, тоді як 18 % ніколи не приймали контрацептиви. В цілому жінки з когорти, які застосовували ОК, були молодшими, частіше курцями і мали нижчий індекс маси тіла, порівнюючи з тими, хто ніколи не користувався протизаплідними таблетками. Більшість жінок почали використовувати контрацептиви між 1969 і 1978 рр. Припиняли застосування контрацептивів у середньому через 10,7 років після початку.

Дослідники налаштовувалися на коваріати і використовували логістичні регресійні аналізи для вимірювання кумулятивного ризику розвитку раку. Для вивчення короткострокового ризику застосовували регресійний аналіз Кокса, виміряного за допомогою коефіцієнтів небезпеки.

Загалом було зареєстровано 17 739 випадків раку молочної залози (6,9 %), 1966 випадків раку яєчників (0,76 %) та 2462 випадки раку ендометрію (0,96 %).

Серед користувачів ОК ймовірність раку яєчників і раку ендометрію була нижчою, порівнюючи з жінками, які ніколи їх не застосовували.

Дослідники не бачили значного зв'язку між використанням контрацептивів і раком молочної залози для періоду дослідження в цілому. Однак, коли було обмежено когорту досліджуваних за віком до 50 років, коефіцієнт ризику раку молочної залози зріс.

У контрацептивах сьогодні зазвичай використовують нижчі дози естрогену та прогестерону, порівнюючи з формулами, які зазвичай застосовували у минулому, коли учасниці дослідження почали приймати ОК. Тому ці результати можуть не повною мірою відповідати віддаленим ефектам у пацієнток, які сьогодні приймають контрацептиви, відзначили дослідники.

Джерело: Oral Contraceptives Reduce Ovarian and Endometrial Cancer Risk (medscape.com)