Головна Новини Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій на 15-21 березня

12 березня, 2021

Щоденник медичних подій на 15-21 березня

Щоденник медичних подій на 15-21 березня

Дорогі читачі!

Пропонуємо вашій увазі Щоденник медичних подій на наступний тиждень. Середина березня потішить цікавими і змістовними освітніми проєктами – обирайте, навчайтеся, вдосконалюйтеся!

 

15-16.03.2021

НПК «Сучасні аспекти клінічної неврології»

Конференція відбудеться в online форматі.

На вас чекає насичена програма, що охопить багато напрямків сучасної неврології та зацікавить неврологів, нейрохірургів, лікарів загальної практики, лікарів сімейної медицини, терапевтів.

Детальна інформація за посиланням:  https://armed.org.ua/neurology2021/

 

15.03.2021

Вебінар "Ураження серця при ревматичних захворюваннях"

Запальні ревматичні захворювання пов’язані з підвищеним ризиком розвитку супутніх серцево-судинних захворювань, внаслідок персистуючого хронічного запалення та активації аутоімунітету і, як наслідок, прискорення атеросклерозу. Також аутоімунні ревматичні захворювання можуть самостійно перебігати із залученням серця і судин.

На вебінарі «Ураження серця при ревматичних захворюваннях» поговоримо про кардіоваскулярні маніфестації ревматичних захворювань, ураження міокарду, ендокарду та перикарду при системних захворюваннях сполучної тканини, системних васкулітах та запальних артритах. Та, нарешті, поговоримо про гостру ревматичну лихоманку та хронічну ревматичну хворобу.

Детальна інформація >> 

 

Cучасні рекомендації з лікування порушень серцевого ритму

Майстер-клас включатиме в себе доповіді провідних спеціалістів з питань клінічної аритмології, обговорення питань діагностики, лікування та попередження ускладнень фібриляції та тріпотіння передсердь з урахуванням Національних настанов, рекомендацій міжнародних товариств кардіологів і Європейської асоціації ритму серця (2018-2021) та рішень Ради експертів Асоціації кардіологів України та Всеукраїнської асоціації аритмологів України (2020). Будуть також розглянуті проблеми перебігу аритмій у хворих на коронавірусну інфекцію.

Детальна інформація >> 

 

15.03.2021-19.03.2021

Школа лабораторної діагностики критичних станів

Про школу:

На школі лабораторної діагностики критичних станів на вас чекають практичні знання і рекомендації, цікаві клінічні випадки.

Разом із спікерами ви розберете актуальні питання щодо якості надання респіраторної підтримки,  діагностики і оцінки системи гемостазу і кислотно-лужного стану пацієнта. А також детально зупинитеся  на сучасних протоколах ведення пацієнтів з COVID-19.

Детальна інформація >> 

 

16.03.2021

Вебінар «Високочастотне зварювання в торакальній хірургії»

  На вебінарі Ви дізнаєтесь про:

  • Принципово новий метод лікування емфіземи та її ускладнень.
  • Про різні варіанти зварювальної технології в торакальної хірургії.
  • Методи лікування торакальної кровотечі

Спікер - заслужений лікар України професор кафедри торакальної хірургії та пульмонології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика. Клінічна лікарня №17 м. Київ.  Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Анатолій Васиильович Макаров  

Детальна інформація за посиланням Hippocrates

 

OPHTHALMIC iSChool "Глаукома чи не глаукома?"

Ophthalmic iSCHOOL - це освітній майданчик для об’єднання лікарів різних спеціалізацій, забезпечення обміну досвідом, професійного розвитку та вдосконалення підходів до діагностики, лікування, профілактики захворювань з метою поліпшення якості життя. Запрошуємо лікарів офтальмологів, дитячих офтальмологів, сімейних лікарів, оптометристів, педіатрів, ендокринологів, ревматологів, алерголорів та ЛОРів. Ми з вами добре знаємо, як важливо для нас сьогодні не просто мати доступ до найактуальнішої наукової інформації у сфері медицини, а й ефективно застосовувати отриманні знання в повсякденній клінічній практиці.

Детальна інформація >>  

 

Дискусійний клуб для лікарів «Особливості перебігу та лікування уражень серцево-судинної системи, зумовлених COVID-19»

Запрошуємо взяти участь у онлайн Дискусійному клубі сімейних лікарів, кардіологів та всіх бажаючих.
Спікери заходу – опініон-лідери професор О.А. Коавль, д. мед. наук Д.В. Рябенко, модератор – професор О.М.Барна

У вас буде можливість не тільки задати питання в чаті прямого ефіру, а також ви зможете зателефонувати нам в студію, та задати ваше питання професорам в ефірі!

Детальна інформація >> 

 

Епілепсія при фокальних кортикальних дисплазіях

Основні теми

  • Епілепсія при фокальних кортикальних дисплазіях: діагностика і вибір тактики лікування
  • Можливості структурної МРТ-візуалізації в діагностиці фокальної кортикальної дисплазії

До участі запрошуються члени УПЕЛ, фахівці епілептологи, неврологи, психіатри, нейрофізіологи, терапевти, сімейні лікарі, спеціалісти суміжних спеціальностей, які цікавляться проблемами епілепсії

Ви матиме можливість прямого спілкування і дискусії зі спікерами, які дадуть вичерпні відповіді на всі ваші запитання

Детальна інформація >>  

 

Фахова школа для педіатрів "Практична педіатрія від А до Я"

Серед спікерів школи: 

Гогунська Інна Володимирівна, доктор мед. наук, заслужений лікар України, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, заступник керівника Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів та вуха ДУ «Інститут отоларингології імені проф. О.С. Коломійченка НАМН України», міжнародний бізнес-тренер тренінгової компанії «ASK», Бережний Вячеслав Володимирович, доктор медичних наук, професор, професор кафедри педіатрії №2 НМАПО імені П.Л. Шупика, Бекетова Галина Володимирівна, доктор мед. наук, професор, заслужений лікар України, зав. кафедри дитячих і підліткових захворювань НМАПО імені П.Л. Шупика

Та багато інших лідерів думок. 

Участь безкоштовна

Детальна інформація >>  

 

16.03.2021-17.03.2021

НПК з міжнародною участю «Складний пацієнт в практиці педіатра»

В програмі конференції - доповіді провідних вітчизняних фахівців в галузі педіатрії, що окреслюють особливості впровадження принципів доказової медицини в цій спеціальності, будуть обговорені складні випадки діагностики та лікування дитячих захворювань. Запрошені іноземні спікери запропонують інформацію із свого досвіду щодо доказових аспектів діагностики та лікування дитячих 
хвороб.

Детальна інформація >>

 

17.03.2021

Добовий профіль АТ та нічне зниження тиску – практичне значення та діагностична цінність

Другий з циклу трьох майстер-класів «Добовий та амбулаторний моніторинг АТ у клінічній практиці»: Визначення варіабельності АТ, її види, клінічне значення та можливості корекції.

Спікерка - к.м.н., наукова співробітниця відділу симптоматичних гіпертензій, ДУ "ННЦ "Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска" НАМНУ О. О. Торбас

Детальна інформація за посиланням Добовий та амбулаторний моніторинг АТ у клінічній практиці: Визначення варіабельності АТ методом добового або домашнього моніторування – її види, клінічне значення та можливості корекції за допомогою терапії (mam.net.ua)

 

Вебінар «Лікування пацієнта з гострим подагричним артритом: як поєднати безпеку і ефективність та що повинен вміти пацієнт»

Заняття 3. Вебінар присвячений питанням лікування гострого нападу подагри та загострення хронічного подагричного артриту на амбулаторному етапі надання медичної допомоги. Будуть освітлені особливості застосування нефармакологічних методів, концепція навчання пацієнтів, критерії вибору медикаментозної терапії. Вебінар буде цікавим для лікарів загальної практики, лікарів-інтерністів та ревматологів.

Детальна інформація >> 

 

Когнітивні порушення. Виражені когнітивні порушення

На вебінарі розглянемо наступні питання:

  • Диференціальна діагностика помірних і виражених когнітивних порушень
  • Нозологічні відмінності патогенезу виражених когнітивних порушень
  • Загальна та індивідуальна терапевтична тактика в залежності від нозологічної приналежності виражених когнітивних порушень

Спікер – Олександр Рощин, лікар-психіатр, автор книг, освітніх програм, тренінгів в області психіатрії та психології

Детальна інформація >> 

 

Перезавантаження поглядів: аномальні маткові кровотечі

Черговий вебінар з онлайн циклу експерт-зустрічей під назвою «Перезавантаження поглядів: Особливості діагностики та лікування різних порушень менструального циклу», що проходять протягом березня щосереди.

Цього разу, зустріч проведуть Педаченко Наталія Юріївна, професор кафедри акушерства, гінекології та перинатології НМАПО імені П.Л. Шупика, секретар ВГО «Асоціація гінекологів-ендокринологів України»

Та

Коцабин Наталія Володимирівна, гінеколог-репродуктолог Медичний центр репродуктивного здоров'я "Дамія", к.мед.н., м. Івано-Франківськ

Детальна інформація >> 

 

Регіональна науково-практична конференція "Мультидисциплінарний підхід до лікування внутрішніх хвороб, заснований на нових вітчизняних та закордонних клінічних настановах"

Основною метою цього заходу є впровадження в практику лікарів внутрішньої медицини сучасних світових рекомендацій, обмін досвідом в умовах пандемії, особливостей тактики і лікування таких пацієнтів з супутнім COVID-19.

На засіданні будуть обговорюватись новини Европейського конгресу кардіологів ESC 2020, питання з різних напрямків внутрішньої медицини: рекомендації ESC/EACTS щодо реваскуляризації міокарда, подвійна антитромбоцитарна та антикоагулянтна терапія при серцево-судинних захворюваннях, серцево-судинні захворювання у вагітних, діагностика та лікування синкопе, гострі порушення мозкового кровообігу, особливості фармакотерапії артеріальної гіпертензії у хворих з патологією нирок, хронічна хвороба нирок: основні напрямки ренопротекції, сучасні підходи до лікування цукрового діабету 2 типу з високим серцево-судинним ризиком, ревматоїдний артрит з системними проявами, запальні та дегенеративні захворювання хребта, сучасні погляди на діагностику та лікування бронхіальної астми згідно рекомендацій GINA 2018, захворювання кишківника, особливості перебігу цирозу печінки неалкогольної етіології, інфузійна терапія, антибактеріальна терапія в клініці внутрішніх хвороб.

Детальна інформація >> 

 

Хвороби середнього вуха. Легко про складне

На вебінар  запрошуємо сімейних лікарів та педіатрів. 
Спікери детально та просто розберуть тему діагностики, дифдіагностики та лікування хвороб середнього вуха, коли лікувати амбулаторно, а коли скеровувати до отоларинголога та багато іншого - легко про складне.

Спікери: Федір Юрочко, заввідділу дитячої отоларингології Львівської ОДКЛ ОХМАТДИТ. Співзасновник Академії оториноларингології Євролор. Віце-президент Асоціації дитячих оториноларингологів України. Представник України в Council of European Society of Pediatric Otorhinolaryngology. 

Дзвінка Копанська, лікар отоларинголог дитячий Львівської ОДКЛ ОХМАТДИТ. Співзасновник Академії оториноларингології Євролор

Детальна інформація >> 

 

17.03.2021-19.03.2021

НПК «Коморбідність в ревматології: особливості діагностики та лікування»

Використовуючи цифрові технології, ми маємо унікальну можливість ділитися останніми досягненнями в науці та клінічній практиці в новому форматі.

Ми очікуємо, що ця подія для спільноти ревмотологів стане найбільшим та найважливішим on-line зібранням фахівців з ревмотології та лікарів інших спеціальностей.

Організаційний комітет Конференції підготував програму з використанням нових форматів, щоб найефективніше представити доповіді та дискусії, в яких візьмуть участь відомі вчені України та зарубіжних країн.

Детальна інформація >> 

 

18.03.2021

ІХ НПК «Функціональна діагностика серцево-судинних хвороб»

Основна мета конференції – розглянути сучасні можливості застосування методів функціональної діагностики при серцево-судинних хворобах, зокрема, ішемічній хворобі серця та порушеннях серцевого ритму. В межах конференції відбудеться презентація другого видання національного підручника «Функціональна діагностика».

Усі учасники конференції, які зареєструються до 17 березня 2021 року, отримають на свої електронні адреси інформацію про доступ для участі у конференції.

Реєстрація за посиланням: Реєстраційна форма для участі у ІХ щорічній науково-практичній конференції «Функціональна діагностика серцево-судинних хвороб» (list-manage.com)

 

Друга спеціалізована науково-практична конференція «Успіхи та актуальні проблеми трансплантації і донорства органів в Україні»

Місце проведення: м. Київ, вул. Антоновича, 52, конференц-хол «ДЕПО»

На конференції передбачається обговорення питань за такими напрямами:

Організація процесу трансплантації: констатація смерті мозку, отримання згоди на донорство, підбір пари донор-реципієнт, хірургічний та посттрансплантаційний етапи;  
Ведення пацієнтів ДО та ПІСЛЯ трансплантації;
Сучасні проблеми імуносупресії при трансплантації серця, печінки, нирок та підшлункової залози;
Забезпечення медзакладів необхідним для проведення трансплантації обладнанням;
Популяризація донорства органів.

Організатори планують підбити підсумки останнього року, за який в українській трансплантології відбувся значний прогрес: ухвалення дієздатного закону, розширення пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я України, затвердження тарифів та операції, старт посмертних та родинних трансплантацій. Разом з тим закцентують увагу на проблемах, які досі стоять на заваді повноцінній роботі системи трансплантації, і шляхах їх вирішення.

Запрошуються лікарі-трансплантологи, нефрологи, гепатологи, хірурги, анестезіологи, керівники лікарень і департаментів охорони здоров’я.

Участь для лікарів в конференції БЕЗКОШТОВНА за попередньою реєстрацією.

Детальна інформація за посиланням Науково-практична конференція «Успіхи та актуальні проблеми трансплантації і донорства органів в Україні» (med-expert.com.ua)

 

НПК "Терапія 2021"

На науково-практичній конференції «Терапія 2021» розглядатимуться проблемні питання діагностики та лікування розповсюджених захворювань внутрішніх органів. В рамках заходу також відбудеться майстер-клас з актуальної та складної теми: «COVID-19. Ведення пацієнтів з хронічною соматичною патологією. Постковідний синдром».

Детальна інформація >> 

 

Вагітність демографічний виклик - чи є рішення?

Питання до розгляду

  1. Зниження народжуваності як демографічна проблема - ситуація в країнах пострадянського простору.
  2. Причини та шляхи вирішення демографічної проблеми: від гінекологічної захворюваності, прегравідарної підготовки до ЕКЗ
  3. Здоров'я новонароджених у жінок з ускладненим акушерсько-гінекологічним анамнезом з позиції неонатолога і педіатра
  4. Фармакотерапія при вагітності високого ризику з позиції ефективності та безпеки: дані доказової медицини

Детальна інформація >> 

 

Актуальні проблеми в педіатрії

Організатор заходу ГО «Одеська Асоціація лікарів-педіатрів та неонатологів» запрошує педіатрів, сімейних лікарів , лікарів-інтернів , а також лікарів усіх спеціальностей взяти участь у одноденному вебінарі "Актуальні проблеми в педіатрії".

Розглядатимуться наступні теми: 

-Коронавірусна хвороба в педіатричній практиці
-Концепція раціональне харчування малюків
-Диференційна діагностика жовтяниць

Семінар проведуть: чл.-кор. НАМН України, професор М.Л. Аряєв  та доцент кафедри педіатрії №1 Ю.В. Десятська

Детальна інформація >> 

 

18-19.03.2021

Друга всеукраїнська конференція з функціональної медицини «Гормональне здоров’я»

ОСНОВНІ ПРОГРАМНІ ПИТАННЯ:

  • Взаємозв’язок мікробіому та гормонів
  • Гормони ШКТ
  • Вплив герпевірусної інфекції на ендокринні органи
  • Харчове несприйняття, новітні методи діагностики та лікування (міжнародний доповідач)
  • Головні аспекти профілактики та діагностики гормонального дисбалансу у жінок та чоловіків
  • Репродуктивне здоров’я жінки, генетичні поліморфізми статевих гормонів
  • Жіноче здоров’я в період менопаузи
  • Як подовжити здорове довголіття та молодість
  • Нутрієнтна підтримка та ведення спортсменів

Детальна інформація за посиланням ДРУГА ВСЕУКРАЇНСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ З ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ – УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ (Університет) (uafm.org.ua)

 

НПК «Респіраторні читання 2021»

На заході будуть розглянуті наступні питання:

  • COVID 19 актуальні питання діагностики, лікування, реабілітації та експертизи
  • Актуальні питання бронхообструктивних захворювань
  • Сучасні підходи до лікування бактеріальних інфекцій верхніх і нижніх дихальних шляхів
  • Туберкульоз легень: діагностика, диференційна діагностика, лікуванні
  • Інтерстиціальні захворювання легень
  • Нагнійні захворювання дихальних шляхів: діагностика, підходи до хірургічного лікування
  • Коморбідність в пульмонології
  • Проблеми онкологічної патології дихальних шляхів

Детальна інформація за посиланням Респіраторні читання 2021 анонс (укр) — Громадська організація "АРМЕД" (armed.org.ua)

 

НПК з міжнародною участю «Актуальні питання сучасної педіатрії»

На конференції виступатимуть вітчизняні лідери думок та знані польські експерти педіатрії, серед яких Małgorzata Sładek, Piotr Soca, Сергій Няньковський, Олег Шадрін, Тетяна Уманець та багато інших.

На НПК розглянуть найактуальніші питання сучасної педіатрії, що зацікавлять сімейних лікарів, педіатрів, дитячих гастроентерологів, дієтологів, інфекціоністів, неонатологів.   

Детальна інформація за посиланням 18-19 березня Конференція: Актуальні питання сучасної педіатрії (prostirua.com)

 

НПК з міжнародною участю «Сучасна парадигма раціональної терапії неврологічних захворювань»

На конференції будуть розглянуті питання діагностики, лікування, профілактики та реабілітації пацієнтів з такими патологіями:

  1. Неврологічні ускладнення COVID-19
  2. Нейрореабілітація неврологічних хворих
  3. Судинна патологія головного мозку
  4. Нейродегенеративні захворювання
  5. Патологія екстрапірамідної нервової системи
  6. Біль в спині
  7. Головний біль
  8. Запаморочення
  9. Захворювання периферичної нервової системи

Детальна інформація за посиланням Реєстрація на конференцію "СУЧАСНА ПАРАДИГМА РАЦІОНАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ НЕВРОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ" 18-19 березня 2021 року | . (mediamed.com.ua)

 

Х Науково-практична конференція дитячих анестезіологів

Метою конференції є підвищення рівня професіоналізму практикуючих спеціалістів, їх наукових та медичних знань, що дозволить покращити лікування хворих.

В рамках конференції будуть представлені доповіді провідних вітчизняних та зарубіжних фахівців в галузі дитячої анестезіології та неонатології. 

Детальніша інформація на сторінці Facebook

 

19.03.2021

Грибкові інфекції у пацієнтів від 0 до 100 

У програмі:

  • Менеджмент грибкових інфекцій в залежності від збудника;
  • Вікові особливості: схильності до мікозів;
  • Мікроспориди, трихофітія, оніхомікози, кандидози, аспергільози;
  • Прояви та особливості сенсибілізації до грибкових алергенів;
  • Грибкові інфекції та антибіотикотерапія: чи є зв’язок?
  • Особливості розвитку грибкових інфекцій у імуноскомпроментованих осіб;
  • Грибкові інфекції у малюків — із чим найчастіше маємо справу? 
  • Мікози у підлітковому та дорослому віці (молочниця статевих органів, грибкові інфекції у стоматології та дерматології);
  • Молочниця при лікуванні антибіотиками. Чи лікувати партнера?

Детальна інформація >>

 

20.03.2021

Майстер-курс з дитячої гастроентерології «Червоні прапорці в дитячій гастроентерології»

Як часто ми стикаємось з патологією, яка виявляється «на стику» двох, а то й трьох спеціальностей? Коли у дитини зі, здавалося б, типовою гастроентерологічною патологією, раптом бачимо симптоми, характерні для ураження зовсім іншої, часом навіть не суміжної, системи? Лікарі називають такі ознаки тривожними симптомами, або «червоними прапорцями». І саме такі симптоми сигналізують про те, що випадок виходить за межі типової клінічної картини захворювання і вимагає, як мінімум, консиліуму за участю кількох фахівців.

Алгоритм ведення будь-якої хвороби завжди враховує можливість раптової появи «сигналу», який перекреслює маршрут звичних протокольних дій. Помітиш такий сигнал вчасно – зекономиш час і ресурси, свої сили, гроші пацієнта. Пропустиш, відмахнешся – можеш програти хворобі, тому що патологія, яка сигналізує про себе «червоними прапорцями», як правило, виявляється непростою і вимагає максимум знань і уваги.

Детальна інформація за посиланням Дитяча гастроентерологія (uaps.org.ua)

 

Конгрес педіатрів «Pro дітей перших років життя»

На конгресі на вас чекають:

Актуальна інформація від найкращих фахівців без набридливого продукт-плейсменту та проплачених лекцій від спонсорів. Спікери поділяться безцінним досвідом ведення маленьких пацієнтів.

Мультидисциплінарний підхід: кардіолог, уролог, невролог, хірург, інфекціоніст, лікар УЗД, педіатр та гінеколог.

Нарахування балів безперервного професійного розвитку згідно наказу МОЗ.

Детальна інформація за посиланням Конгрес: Про дітей перших років життя - Професійна платформа (docos.one)