Головна Новини Терапія та сімейна медицина Вживати алкоголь у малих дозах, щоб жити «довго та щасливо»? Це може не спрацювати!

5 листопада, 2021

Вживати алкоголь у малих дозах, щоб жити «довго та щасливо»? Це може не спрацювати!

Вживати алкоголь у малих дозах, щоб жити «довго та щасливо»? Це може не спрацювати!

Тривалий час вважалося, що споживання алкоголю у низьких та помірних кількостях може мати позитивний вплив на здоров’я. Це ґрунтувалося на даних про те, що непитущі, ймовірно, помирають раніше, ніж люди, які споживають алкоголь у малих кількостях. Однак у нещодавньому дослідженні було виявлено, що більшість випадків ранньої летальності в осіб, які на момент смерті не вживали алкоголь, але у минулому вживали алкоголь або наркотики, були запеклими курцями, а також мали в анамнезі проблеми зі здоров’ям, тобто фактори ризику ранньої смерті.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі «PLOS Medicine» вченими з Університету Грайфсвальда (Німеччина), підвищений ризик смертності серед нинішніх непитущих може значною мірою пояснюватись іншими факторами, як-от попередні проблеми з алкоголем або наркотиками, щоденне куріння та загальний незадовільний стан здоров’я.

Попередні дослідження показали, що люди, які утримуються від алкоголю, мають більш високий рівень смертності, ніж ті, хто вживає алкоголь у невеликих чи помірних кількостях. У новому дослідженні було використано дані випадкової вибірки з 4028 дорослих німців, які брали участь у стандартизованому інтерв’ю, проведеному в період із 1996 до 1997 р., коли учасникам було від 18 до 64 років. Були доступні вихідні дані про споживання алкоголю за 12 місяців до інтерв’ю, а також інша інформація про стан здоров’я, вживання алкоголю та наркотиків. Дані про смертність були доступні при подальшому спостереженні протягом 20 років.

Серед учасників дослідження 447 (11,10 %) не вживали алкоголь упродовж 12 місяців до базового інтерв’ю. З цих непитущих 405 (90,6 %) були колишніми споживачами алкоголю, а 322 (72,04 %) мали один або кілька інших факторів ризику високої смертності, у т. ч. розлад, пов’язаний із вживанням алкоголю у минулому, або надмірне вживання алкоголю (35,4 %), щоденне куріння (50 %) або задовільну чи погану самооцінку здоров’я (10,51 %). Було виявлено, що 125 осіб, які утримувалися від алкоголю та не мали вищезазначених факторів ризику, не продемонстрували статистично значущої різниці у загальній смертності від серцево-судинних захворювань або раку порівняно зі споживачами алкоголю у низьких та помірних дозах.

Таким чином, отримані результати свідчать проти користі вживання алкоголю для збереження здоров’я та довголіття.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211102140652.htm