Головна Новини Терапія та сімейна медицина Ожиріння підвищує ризик розвитку захворювання ясен та втрати зубів

15 листопада, 2021

Ожиріння підвищує ризик розвитку захворювання ясен та втрати зубів

Ожиріння підвищує ризик розвитку захворювання ясен та втрати зубів

Дослідження, проведене вченими з Університету штату Нью-Йорк у Баффало (США) на тваринній моделі та опубліковане у «Journal of Dental Research», показало, що надмірне запалення, викликане ожирінням, збільшує кількість мієлоїдних супресорних клітин (MDSC).

Втрата кісткової маси є основним симптомом захворювання ясен і зрештою може призвести до втрати зубів. За даними Центрів із контролю та профілактики захворювань США (CDC), захворювання ясен, також відоме як пародонтоз, вражає понад 47 % дорослих віком від 30 років і більше.

Хоча існує чіткий взаємозв’язок між ступенем ожиріння та захворюваннями пародонту, його механізми не були повністю зрозумілими. У ході дослідження було вивчено дві групи мишей, які отримували різні дієти протягом 16 тижнів: тваринам першої групи було запропоновано дієту з низьким вмістом жирів, тоді як у другій групі дотримувалися дієти з високим вмістом жирів.

Дослідження показало, що група дієти з високим вмістом жирів зазнала ожиріння, більшого запалення та збільшення MDSC у кістковому мозку та селезінці порівняно з групою з низьким вмістом жирів. У тварин групи з високим вмістом жирів також спостерігалося значне збільшення кількості остеокластів та втрата альвеолярної кістки (кістки, яка утримує зуби). Крім того, експресія 27 генів, пов’язаних із утворенням остеокластів, була значно підвищена у групі, яка отримувала дієту з високим вмістом жирів.

Таким чином, це дослідження підтримує ідею про те, що збільшення кількості MDSC при ожирінні та перетворення їх на остеокласти при пародонтиті пов’язане із посиленням деструкції альвеолярної кістки. Загалом отримані дані підтверджують гіпотезу щодо того, що ожиріння збільшує ризик втрати кісткової тканини пародонту.

На думку дослідників, отримані дані можуть пролити більше світла на механізми, що лежать в основі інших хронічних запальних захворювань кісток, які розвиваються одночасно з ожирінням, таких як артрит та остеопороз.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211112083106.htm